SanaMente

L’art de no fer res contra l’estrès

Holanda exporta el seu mètode Niksen d’inactivitat i Corea del Sud celebra un concurs en què es premia l’estat de repòs absolut durant una hora i mitja mentre el jurat mira el pols i l’aspecte del concursant.

L’art de no fer res contra l’estrès

Feed

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Tot cos preserva el seu estat de repòs o moviment uniforme i rectilini tret que sigui obligat a canviar el seu estat per forces impreses sobre ell. Aquesta és la primera llei de Newton i expressa des de la física el que en psicologia s’està convertint en una moda creixent: la de no fer res.

Se li ha posat diferents noms i es porten a terme fins i tot concursos sobre això (per no perdre la tendència habitual a etiquetar o reanomenar el ja existent), però tot neix del mateix esperit: el d’aplicar un antídot contra la hiperactivitat pròpia de les societats occidentals.

Una de les maneres d’actualitzar aquesta tendència natural ha adquirit, a Holanda, el nom de Niksen (lingüísticament, niksen (no fer res) és un verb creat a partir de niks, que significa "res"). Consisteix precisament en això, a no tenir activitat. Però va una mica més enllà, com explica Annete Lavrijsen, autora de Niksen. El arte neerlandés de no hacer nada: "Es tracta dels petits moments en la vida en què premem el botó de pausa i ens apartem de la feina diària i els compromisos socials, la qual cosa ens permet estar ociosos, sense tenir la pressió de sentiments de culpabilitat o de pensaments sobre tot el que hauríem d’estar fent".

Badar

"Nosaltres ja tenim un verb preciós en català –recorda la psicòloga i col·laboradora de SanaMente Maria José Valiente– que equival a aquesta moda: badar, del qual un dels seus significats és abstreure’s, encantar-se, embadalir-se, observar sense pensar en res en concret ni tampoc anar amb presses. És aquest parar la vida".

Sembla que tot això no té res de nou, però sí que representa una aparent contradicció en societats com l’holandesa, d’origen calvinista, productivista, en les quals es premia en especial la productivitat. Es tracta, sí, d’una aparent contradicció, perquè els Països Baixos són el cinquè estat més feliç del món, segons les dades més recents. I això es conjuga amb un PIB per càpita també molt elevat.

Reconduir la vida

Notícies relacionades

En qualsevol cas, sigui o no una moda, el Niksen aporta reducció d’estrès, presa de consciència, reconducció de la vida, relaxació, fixació de prioritats i límits, actuació més proactiva i menys reactiva, calma i, en conseqüència, millora de la salut física i mental. Recentment, en un article a El País, Ana Vidal Egea explicava el concurs Space-Out, al parc del riu Banpo Han de Seúl, a Corea del Sud, que se celebra des del 2014. ¿En què consisteix? Doncs es tracta d’adquirir un estat de repòs absolut durant una hora i mitja. Es mesura que el pols sigui estable, però també, mitjançant un jurat popular, quin aspecte tingui el concursant durant els 90 minuts.

És impossible no relacionar aquest tipus de pràctiques amb una societat, explica el psiquiatre i col·laborador de SanaMente Claudi Camps, amb greus problemes d’explotació laboral i de les conseqüents frustracions i un alt índex de suïcidis. Un total de 35 homes de cada 100.000 i 16 dones de cada 100.000 es treuen la vida a l’any en aquest país, la qual cosa situa Corea entre els estats amb una taxa més elevada de suïcidis arreu del món.

Temes:

Moda Art Física