El Govern demana informació a Orriols de padrons que rebutja

«Detalli les sol·licituds desestimades pel consistori», reclama Prieto

En una carta enviada a l’alcaldessa li recorda que els ajuntaments tenen l’obligació d’empadronar tothom sense excepció.

El Govern demana informació a Orriols de padrons que rebutja
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha ordenat a l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, que li entregui abans de 20 dies hàbils un informe sobre com l’ajuntament empadrona les persones que no poden demostrar un domicili o que viuen en infrahabitatges.

Ho fa en una carta a què ha tingut accés EL PERIÓDICO arran de l’entrevista en la qual la líder d’Aliança Catalana afirma que no empadronarà ningú que visqui en un lloc insalubre, incomplint d’aquesta manera la normativa estatal, que preveu el padró social per a aquelles persones que viuen en habitacions o que no tenen lloc on viure.

Concrecions

La carta de Prieto, que es va enviar dimarts a l’Ajuntament de Ripoll, és la segona que es produeix aquest any en relació amb com aquest municipi gestiona el padró. Aquesta vegada, demana l’esmentat informe sobre com es gestiona el padró social, però a més li reclama concrecions. "Detalli les sol·licituds que hagin sigut desestimades per aquest consistori i els requisits exigits als habitants del seu municipi", assenyala la carta a què ha pogut tenir accés aquest diari.

Fonts de la delegació sospiten del frau a què es refereix Orriols en els empadronaments que ha desestimat. En l’entrevista, l’alcaldessa afirmava que ha "desempadronat persones que estaven fent un ús fraudulent del padró". El delegat ja va avisar en una entrevista a aquest diari que estaria ben atent al procediment d’Orriols perquè el seu discurs xenòfob no afectés el procediment de l’Administració.

Fa menys de 48 hores que Orriols es va vantar en una entrevista amb aquest diari d’incomplir la legislació sobre l’empadronament. "No empadronaré ningú sota el pont, en una cova o en algun lloc insalubre. És lamentable que l’Administració consenti que es facin aquests tipus d’empadronaments", deia la també diputada al Parlament i líder del partit ultra Aliança Catalana.

La legislació deixa clar que les persones que visquin en llocs insalubres han de constar al padró, i és responsabilitat del consistori tramitar com es fa. "Els infrahabitatges (barraques, caravanes, coves i fins i tot l’absència total de sostre) poden i han de figurar com a domicilis vàlids al padró municipal", diu la resolució de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i de la Direcció General de Cooperació Autonòmica i Local sobre l’assumpte.

Notícies relacionades

En la carta de Prieto, de fet, s’ha transcrit part d’aquest document, per exigir a Orriols el seu compliment. "El meu deure és recordar-li la vigència de la resolució", li diu el delegat a Orriols. "El padró és un registre administratiu l’objecte del qual és reflectir el domicili on visquin les persones. I la seva obligació és donar fe d’un fet objectiu que no pot quedar distorsionat", indica Prieto. "Les dades contingudes al padró han de concordar amb la realitat", continua dient la missiva.

Després de la primera carta que va enviar Prieto, Orriols es va retractar i va començar a empadronar les famílies que feia més de dos mesos que estaven esperant per poder fer el tràmit.