Estudi

El 77,5% dels universitaris no aprenen a comunicar-se oralment

El 77,5% dels universitaris  no aprenen a comunicar-se oralment

E. P.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comunicació oral és una eina fonamental tant en l’àmbit acadèmic com en el personal i professional. Malgrat això, els programes educatius acostumen a centrar-se en l’anàlisi del llenguatge, més que en l’aplicació pràctica. Així ho constata l’estudi La formació en comunicació oral continua sent una assignatura pendent entre els estudiants universitaris, de l’Observatori Social de La Caixa, liderat per Emma Rodero, catedràtica de Psicologia dels Mitjans i Neurocomunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

La investigació conclou que el 77,5% dels estudiants universitaris no han rebut mai formació en comunicació oral en cap de les seves etapes educatives. Malgrat això, el 93% creuen que hauria de ser obligatòria al tractar-se d’una competència clau per a la seva carrera professional.

L’estudi s’ha portat a terme a través d’una enquesta online dirigida a 2.400 estudiants universitaris de grau, dels quals el 56% són dones. Amb edats compreses entre els 18 i els 25 anys, tots ells són residents a Espanya.

Manca de competències

Notícies relacionades

Els resultats constaten que els alumnes que han cursat graus de ciències són els que afirmen amb més freqüència que existeix aquesta carència competencial (82%), seguits dels estudiants d’arts i humanitats (80,8%); els de ciències de la salut (79,8%); els d’enginyeria i arquitectura (78,8%), i finalment els de ciències socials i jurídiques (74,4%).

"Els resultats apunten a la necessitat d’incrementar els esforços per implantar o reforçar la formació en comunicació oral en les diferents etapes educatives, tenint en compte la rellevància que té en el futur professional dels estudiants, especialment entre els estudiants de ciències", diu la principal autora de la investigació, Emma Rodero.