SOCA MÉS LETAL
Els dermatòlegs vigilen amb atenció la verola del mico
Els especialistes afirmen que a Espanya hi ha mitjans i s’ha de mantenir la calma
Dos anys després del primer brot del virus ara conegut com a mpox, Espanya continua notificant casos: des de l’inici del 2024 se n’han registrat un total de 260.
La infecció per mpox (abans denominada verola del mico) torna a inquietar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) davant l’aparició d’una soca més letal del virus que es propaga per l’Àfrica. A Espanya es continuen registrant casos, però molts menys que el 2022, quan es va declarar un brot que va encendre totes les alarmes. Des de l’abril d’aquell any, amb dades del Ministeri de Sanitat –que recorda els vacunats amb una sola dosi que han de completar la immunització– se n’han notificat un total de 8.100: 7.521 el 2022; 319 el 2023 i 260 durant aquest 2024. Els metges sostenen: els brots són cíclics, els països on es registren tenen molts menys recursos sanitaris i, a Espanya, lluny d’alarmar-se, per ara, cal mantenir la calma.
Així ho indica el doctor Pablo Fernández, portaveu de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV). L’advertència de l’OMS, especifica, és arran d’un brot que s’està registrant ara mateix a la República Democràtica del Congo (RDC). "És molt gran i entenc que, per això, vol declarar-ho emergència, per posar els mitjans i evitar que hi hagi una propagació, perquè és una soca més letal. Però no hem d’oblidar que és un país endèmic. No és inhabitual", assegura Fernández.
Afegeix que no es coneix gaire quin és l’animal portador –en principi, es creu que és un rosegador– i que els casos s’associen als desplaçaments de diferents comunitats al país africà i als camps de refugiats, per l’aglomeració i el contacte estret, en condicions d’insalubritat.
Incertesa
Una mica més de dos anys després de l’aparició al nostre país dels primers casos, la inquietud traslladada per l’OMS torna a reviure el fantasma d’un virus que es va presentar de manera sobtada i era molt desconegut a Europa. Espanya va ser un dels països més afectats i l’escenari va provocar incertesa i preocupació entre els especialistes de dermatologia, que no sabien a què s’enfrontaven quan van veure els primers pacients amb cridaneres lesions a la pell. La verola del mico, descrivien els especialistes a aquest diari en aquell 2022, va ser una bufetada de realitat. Cal estar preparats "contínuament" per assistir a l’aparició de brots similars en un escenari en el qual les malalties infeccioses emergents "han de tenir la importància que mereixen", assenyalava llavors el dermatòleg Pablo Fernández.
Actualment, el metge insisteix en el mateix. "Cal estar atents. No s’ha de crear una alarma desmesurada perquè, almenys de moment, jo no tinc informes de casos infectats d’aquesta soca més virulenta al nostre medi. Però s’ha de tenir present". Es remet als ensenyaments de l’any 2022. "Ser conscients que les malalties infeccioses estan entre nosaltres. Que no importa tant la territorialitat ni la geografia, perquè es desplacen, i hem de tenir-ho en compte", recalca l’especialista.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034