Alguns trastorns del jove prediuen la violència masclista
Un estudi indica que tractar certs problemes de salut mental en la joventut pot reduir el risc de maltractament a la parella en l’edat adulta
¿Podrien predir els trastorns mentals en l’adolescència i en els primers anys de l’edat adulta la violència contra la parella? Aquesta qüestió ha sigut objecte d’un estudi per part de científics australians, que ha sigut publicat recentment per la revista Journal of Psychiatric Research. La investigació suggereix que una bona gestió de certs problemes de salut mental en joves –als 14 i 21 anys– pot reduir el risc de maltractament a la parella en l’edat adulta.
L’estudi (titulat en anglès Does mental illness in adolescence/young adulthood predict intimate partner violence?), finançat amb fons públics, el primer autor del qual és Jake Najman, professor emèrit de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Queensland (Austràlia), va utilitzar dades d’un estudi de cohort de llarga durada per provar la hipòtesi que la mala salut mental experimentada durant els períodes d’adolescència i adultesa jove prediu la violència de parella en l’edat adulta.
Així, van sotmetre els gairebé 2.400 participants a un qüestionari als 14 anys (adolescents) i als 21 (adults joves). Complerts els 30 anys, se’ls va preguntar per cinc paràmetres de violència de parella: abús combinat sever, abús físic, abús emocional, assetjament i control coercitiu.
"Després de l’ajust per possibles factors de confusió, els paràmetres de delinqüència i trastorns per consum de substàncies als 21 anys van predir totes les formes de violència de parella –destaca l’estudi en el seu resum–. Per exemple, en les dades totalment ajustades, els trastorns per consum de substàncies als 21 anys, prediuen el maltractament combinat sever, el maltractament físic i el control coercitiu".
L’estudi inclou multitud de matisos. Una història de depressió prèvia prediu experiències de control coercitiu, després d’ajustar-se per variables sociodemogràfiques i maltractament infantil. De manera similar, una història prèvia de trastorn d’ansietat prediu abús combinat greu als 30 anys, però cap altra forma de violència de parella, després d’ajustar per tots els possibles factors de confusió. Per contra, una història prèvia de trastorn per consum de substàncies prediu abús combinat greu, abús físic i control coercitiu.
Delinqüència i violència
Notícies relacionadesEn les conclusions de l’estudi, els investigadors assenyalen que "la delinqüència en l’edat adulta jove (21 anys) prediu la violència de parella als 30 anys", i que això "podria suggerir que les experiències de violència de parella impliquen tant ocurrències com recurrències de malalties mentals. Les nostres troballes aporten evidència de l’impacte de la salut mental deteriorada com una possible causa de la violència de parella", destaquen els científics, que afirmen que "la gestió eficaç d’alguns problemes de salut mental pot reduir el risc de violència de parella en l’edat adulta en el futur".
Aquest projecte ha sigut finançat mitjançant subvencions d’investigació del Consell Nacional de Salut i Investigació Mèdica (NHMRC, per les seves sigles en anglès) d’Austràlia i pel Consell Australià d’Investigació.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034