Nits tòrrides a la ciutat

Fa gairebé un mes que els barcelonins dormen a més de 25 graus

De mitjana, les nits del Raval i la Ciutadella han sigut entre 2,5 i 3,5 graus més càlides que les de Sarrià-Sant Gervasi entre les 9 i les 12 de la nit

Fa gairebé un mes que els barcelonins dormen a més de 25 graus
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Fa gairebé un mes que els veïns i veïnes de Barcelona dormen a més de 25 graus. Segons una anàlisi realitzada per EL PERIÓDICO a partir dels registres de l’estació meteorològica del Raval, la més cèntrica de tota la metròpolis, en totes i cada una de les nits des del 8 de juliol fins ara s’han registrat xifres molt per sobre dels 25 graus entre les 9 i les 12 de la nit. És a dir, en la franja horària en què la majoria de la gent se’n va a dormir.

La situació s’ha replicat en diferents punts de la ciutat i en diverses localitats costaneres catalanes, on fins i tot hi ha veïns que se’n van a dormir a les platges per evitar la calor d’aquestes nits tòrrides, gairebé infernals.

"Efectes adversos" per a la salut

Els registres confirmen que fa gairebé un mes que Barcelona dorm amb unes temperatures nocturnes que són extremadament altes. En aquest sentit, segons apunten innombrables estudis científics, en el moment que els termòmetres superen els 25 graus a la nit es produeix una "allau d’efectes adversos" per a la salut. D’una banda, la calor nocturna produeix cada vegada més problemes per agafar el son, empitjora la qualitat general del descans i fins i tot provoca un augment dels episodis d’insomni i de son fragmentat (com, per exemple, despertar-se enmig de la nit després d’haver trigat molt a adormir-se). D’altra banda, també està més que demostrat que la falta d’un bon descans augmenta la irascibilitat dels ciutadans, provoca un empitjorament de les malalties cròniques (sobretot en el cas de les cardiovasculars) i fins i tot causa un repunt d’ingressos per problemes de salut mental.

A l’observatori que està situat al zoo de la ciutat s’han registrat un total de 26 nits amb aquestes condicions (per sobre dels 25 graus). Al de Zona Universitària, 26 nits també. Fins i tot a l’Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola, se n‘han registrat una desena. Això significa que els veïns i veïnes d’aquestes zones fa diverses setmanes que dormen amb temperatures extremes que dificulten agafar el son, tot i que, en molts casos, de matinada s’ha registrat algun descens dels termòmetres.

Les nits més crítiques del que portem d’estiu a Barcelona han sigut les del 30 i 31 de juliol. Van coincidir amb l’arribada d’una gran onada de calor que va travessar tot el territori català i que, a més a més, va deixar un rècord històric de temperatura a la ciutat: per primera vegada la temperatura oficial barcelonina va arribar fins als 40 graus centígrads. La nit abans d’aquesta fita històrica, els veïns del centre de Barcelona van dormir a gairebé 30 graus. Al Raval, per exemple, es van registrar màximes de 31,6 en plena nit; a la Zona Universitària van arribar als 30,4 i a l’Observatori Fabra, a més de 400 metres d’altitud, també es van acostar als 30 quan el sol ja s’havia post. La situació es va repetir durant dues nits seguides.

Pitjor al centre

Notícies relacionades

Les zones que han passat més calor a Barcelona coincideixen precisament amb els barris del centre de la ciutat. Això s’explica, en gran part, per l’efecte illa de calor que es produeix en aquests punts i que, segons expliquen els experts, contribueix a augmentar la calor i, a més, l’"embotella", evitant que es dissipi durant la nit.

De mitjana, les nits del Raval i les de la Ciutadella, on se situa l’estació meteorològica del zoo, han sigut entre 2,5 i 3,5 graus més càlides que les del Sarrià-Sant Gervasi, districte al qual pertanyen els termòmetres de l’Observatori Fabra. La nit del 5 d’agost, per exemple, els veïns del nucli antic se’n van anar a dormir a 27,5 graus, mentre que els dels barris més alts se’n van anar al llit amb 23,4 graus.