En guàrdia

L'Hospital de Sant Pau, molt més que un refugi climàtic

El centre sanitari barceloní es converteix en un centre cívic a l'estiu i ofereix activitats lúdiques per a la tercera edat: "S'agraeix que entrar aquí no sigui només sinònim de malaltia"

A1-202470769.jpg

A1-202470769.jpg / JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Una taula rectangular està disposada al mig del vestíbul de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), davant de la cafeteria. De fons sona la música i un grup de persones grans, assegudes al voltant, canten cançons davant un micròfon que va passant d’una banda a l’altra. Estan participant en el bingo musical que l’hospital ha organitzat de la mà de la Fundació Avismón i al qual ha assistit EL PERIÓDICO.

Sant Pau és l’únic centre sanitari de Barcelona que, per segon any consecutiu, forma part de la xarxa de refugis climàtics de la ciutat. I el bingo musical és una de les activitats que, com a refugi, acull.

"Pal·liar la soledat"

Qualsevol persona que no tingui manera de protegir-se de la calor a casa seva pot anar a Sant Pau, on estarà fresca. Les persones grans, les més vulnerables, són els principals destinataris de la iniciativa, que a més vol combatre un altre dels mals que més les afecten: la soledat no desitjada. "Aquest no és només un lloc on estar frescos, sinó on fer activitats. L’objectiu és pal·liar la soledat. Avismón existeix des del 1996 i atenem persones grans que pateixen soledat no desitjada. Els acompanyem en el seu dia a dia", assenyala Susanna Garriga, tècnica de la fundació.

Sant Pau funciona com a refugi climàtic de l’1 de juliol al 15 d’agost. Cada dia, de 10 a 13 hores, hi ha una activitat diferent (per la qual ja han passat, segons l’hospital, uns 300 usuaris): bingo musical, activitat física, lectures de llibres, jocs d’estimulació cognitiva i xerrades realitzades pels mateixos professionals de l’hospital. En aquesta iniciativa, de fet, participen tots els serveis del centre, com Fisioteràpia, Urgències, Farmàcia... Avismón hi col·labora organitzant activitats puntuals, com per exemple el bingo musical dels dilluns, al qual atrau els usuaris de la fundació.

"Coneixia Avismón perquè vaig dos dies a la setmana a fer gimnàstica. Em va molt bé perquè tinc molt dolor als ossos i m’he de moure", diu Elisabet Corbella, viuda de 65 anys, una de les participants del bingo musical. "No havia participat mai en un bingo musical i m’ha encantat", afegeix. Opina que activitats d’aquest tipus ofereixen una "altra perspectiva" de l’hospital. "En aquests refugis climàtics s’està formidablement. És una altra cosa", afegeix.

Al seu costat hi ha Rosa García, de 69 anys. Va estar per primera vegada al refugi climàtic la setmana passada per fer el Sempre en forma (activitat física adaptada a la tercera edat, en col·laboració amb Avismón).

"És important moure’s. Jo em vaig prejubilar fa temps i des del minut zero faig activitats. No vull estar aturada", assegura García. "Em sembla perfecte que l’hospital es converteixi en un centre cívic. S’agraeix que entrar aquí no sigui només sinònim de malaltia", afegeix. Per ella, activitats d’aquest tipus ajuden a "pal·liar la tristesa", explica García.

El saber dels sanitaris

Aquest refugi climàtic és una iniciativa del mateix Sant Pau en què s’han bolcat sanitaris de diferents serveis de l’hospital. La fisioterapeuta i terapeuta ocupacional de Medicina Interna Pilar Martín és una de les que participen en aquesta iniciativa amb una xerrada sobre la importància de fer exercici sempre protegint-se de la calor. "La meva xerrada està orientada a fer aquesta activitat al domicili, on és important tenir un espai el més disponible possible", assenyala Martín, que recorda que les persones amb un nivell insuficient d’activitat física tenen entre un 20% i un 30% més de risc de mortalitat que la resta de la població.

Aquesta fisioterapeuta també dona, als grans, consells per prevenir caigudes: per exemple, és important evitar no recolzar-se en mobles poc estables, tenir una bona il·luminació, mantenir punts de llum durant la nit, col·locar cadires en diferents estances de la casa i utilitzar sabates tancades amb sola preferentment de goma.

En la seva xerrada també recomana no fer les tasques que més energia consumeixen en les hores centrals del dia (quan sol fer més calor), fer descansos freqüentment, portar roba adequada a la temperatura exterior, buscar les estances més fresques del domicili, tenir a mà els telèfons d’emergència i, en cas que es disposi de teleassistència, portar el botó a sobre.

Empatia pels grans

Notícies relacionades

Josep Maria Argemir és un dels voluntaris d’Avismón que ha acompanyat una usuària, la Felicidad, al bingo musical de Sant Pau. "L’acompanyo un dia a la setmana durant dues hores. La vaig a buscar a casa seva i fem un volt pel barri. Ella és molt gran, té 89 anys", explica el Josep Maria, que també es fa càrrec de la seva mare i, tot i així, treu temps per ajudar altres persones. "Volia fer alguna cosa amb la gent més gran i, com que estic prejubilat, tinc temps". Explica la seva empatia per les persones grans. "Són molt vulnerables. Elles i les mares solteres. Hi ha grups socials molt castigats o per l’economia o per la tecnologia", diu el Josep Maria.

Veu amb bons ulls activitats com el bingo musical. "Els ajuda a animar-se una mica. Normalment són persones que no fan gaires activitats, així que aquestes activitats les ajuden molt", relata el Josep Maria. Ell mateix diu que és el "confident" de la Felicidad. "A mi m’agrada molt, però em queda una mica lluny de casa", reconeix la Felicidad, que viu a Horta i ve a Sant Pau amb autobús acompanyada pel Josep Maria. "Avui he estat cantant i ballant. I si puc, vaig a totes les activitats", acaba dient.