Sanitat pública

Les Urgències de Sant Pau atenen més de 400 pacients al dia

Cops de calor traumatismes i intoxicacions alimentàries és el més habitual 

L'envelliment de la població, els malalts crònics i el fet que molta gent no marxa de vacances expliquen que l'activitat no disminueixi

.

.

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Fa anys, els estius per a hospitals com el de Sant Pau, a Barcelona, eren més tranquils que la resta de l’any, ja que hi havia una baixada d’activitat. Ja no és així. "Fa una dècada que l’activitat no baixa a l’estiu. Les visites a Urgències no deixen de pujar perquè la població està més envellida, hi ha més malalts crònics i molta d’aquesta gent no marxa de vacances", explica Maite Álvarez, metge del Servei d’Urgències de Sant Pau. En concret la població de referència d’aquest hospital, al barri del Guinardó, està especialment envellida, cosa que té un impacte directe en aquest centre. "Tenim més de 400 entrades a Urgències cada dia", assegura.

"Les patologies que veiem no divergeixen gaire del que ens trobem la resta de l’any", explica Laia Casas, cap d’Infermeria del Procés Urgent de Sant Pau, mentre fa un volt per les diferents àrees d’Urgències que l’hospital té distribuïdes al llarg del seu espai. De l’estiu són propis els cops de calor, si bé ara per ara no n’han tingut més casos que altres anys. Creuen aquestes sanitàries que és així perquè el juliol no ha sigut un mes amb molts dies seguits de calor. A l’estiu també es veuen més traumatismes i intoxicacions alimentàries. "També tenim més estrangers. Parlem més anglès", assenyala Álvarez.

A més, les Urgències també solen rebre, cada estiu i aquest no està sent l’excepció, més patologies cròniques descompensades a causa de la calor. "I cardiopaties agudes i accidents cerebrals, com durant tot l’any", assenyala Casas. Des del 2020, a més, les Urgències de Sant Pau, així com de la resta d’hospitals, estan acostumades a veure covid. "Tenim pujades i baixades. Ara mateix estem en un altiplà", afegeix Álvarez.

Protegits de la calor

Sant Pau és l’únic hospital de Barcelona que, per segon any consecutiu, forma part de la xarxa de refugis climàtics de la ciutat. "Està destinat per a la gent que, a casa seva, no té aire condicionat. És una manera que no pateixin", diu aquesta metge.

De dilluns a divendres, entre les 10 i les 13.00 hores, s’organitzen activitats al vestíbul del centre per a aquestes persones. El servei d’Urgències de l’hospital ofereix cursos d’hidratació. "A la gent gran li costa tenir la sensació de set", diu la infermera Laia Casas.

Notícies relacionades

"El problema és quan es manté la calor al llarg de molts dies. Tot i que ara notem que la gent està més conscienciada i té més informació sobre com actuar en episodis d’altes temperatures. Els centres comercials també estan més adequats amb els aires condicionats", diu Álvarez. "Tot i així, estem preparats. Sabem que podem tenir problemes derivats de la calor", afegeix Casas.

Per a aquest agost auguren una activitat elevada. Els mesos d’estiu són sempre una mica més complicats a tots els hospitals perquè, cada any, es tanquen llits a causa de les vacances del personal. Sant Pau s’ha lliurat, de moment, de les retallades que sí que pateixen altres hospitals, sobretot de la xarxa de l’Institut Català de la Salut (ICS). El servei d’Urgències d’aquest hospital ha estrenat recentment, a més, l’app Urgències Sant Pau, destinada a l’acompanyant del malalt, perquè aquest el tingui ubicat en tot moment i poder rebre informació en temps real.