SANITAT A CATALUNYA

Salut vacunarà contra la tos ferina als 11 i 12 anys

També s’immunitzarà contra el virus del papil·loma humà tots els nois no vacunats que hagin passat 6è de primària i fins als 18 anys.

Salut vacunarà contra la tos ferina als 11 i 12 anys
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Novetats al calendari vacunal de Catalunya per al 2025. El Departament de Salut preveu incorporar la vacunació contra la tos ferina als adolescents als 11-12 anys; contra el rotavirus als nens nascuts a partir del gener del 2025, i addicionalment, durant l’any 2025 s’iniciarà la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) de tots els nois no vacunats que hagin passat 6è de primària i fins als 18 anys (inclosos).

A Catalunya, les recomanacions de vacunació es revisen periòdicament per incloure’n de noves i així adequar-les a les necessitats de la població. Aquestes recomanacions també s’adapten en funció dels acords adoptats en la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del ministeri, així com de les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions, que les fa a partir de l’epidemiologia de les malalties immunoprevenibles, de la disponibilitat de noves vacunes o d’altres productes immunitzants, la seva efectivitat i seguretat.

Tenint en compte la situació epidemiològica d’augment de casos de la tos ferina en l’àmbit internacional, estatal i a Catalunya, el Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut va recomanar la substitució de la dosi a l’edat de 14 anys de la vacuna antidiftèrica i antitetànica per una dosi als 11-12 anys de la vacuna antidiftèrica, antitetànica i antipertússica (tos ferina).

Durant el curs vinent

Amb aquesta modificació, es realitzarà una captació dels nois i noies no vacunats entre els 11-12 i els 14 anys.

Notícies relacionades

Salut va acceptar la recomanació i va iniciar els processos per portar-la a terme (tramitació, inclusió al calendari, reserva pressupostària, inici de processos de contractació). Aquesta mesura es farà efectiva a partir de la publicació del nou calendari i durant el curs escolar 2024-25 (durant els mesos d’abril i maig del 2025).

Al nostre país, s’havia observat un descens ininterromput del nombre de casos de tos ferina des de l’any 2015 fins al 2022, quan se’n van diagnosticar només 65 casos a tot el territori. No obstant, des d’aleshores s’ha registrat un notable ascens, amb 567 casos el 2023 i 11.614 casos durant els quatre primers mesos del 2024. Aquest augment de casos, s’ha produït especialment per l’increment de contagis a la franja d’edat de 5 a 14 anys i, especialment, entre els 10 i els 14 anys.