Un 30% de les autolesions poden acabar en suïcidi
Fer-se talls o pegar-se en la preadolescència s’utilitza per regular emocions o mostrar malestar, que afecta el 25% dels joves.
Apagar-se cigarrets. Pegar-se contra la paret o donar-se bufetades. O fer-se talls als avantbraços o a la cara interna de les cuixes. Les autolesions han irromput en les societats actuals, especialment entre preadolescents i joves, com un mecanisme per autoregular les emocions, sentir alleujament davant un problema, cridar l’atenció o mostrar un malestar mental. És un trastorn que ha anat a més en els últims anys i que ara arriba al 25% de les generacions més joves arreu del món.
I el perill no és tant l’autolesió per si sola, que pot ser superficial, sinó que generen addicció de risc extrem, segons les investigacions recollides en el llibre The Oxford Handbook of Nonsuicidal Self-Injury, en el qual participa Hilario Blasco-Fontecilla, investigador de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i director mèdic del Centre de Benestar Emocional Emooti, amb altres experts internacionals.
L’evidència científica assenyala que, com que quan apareix una ferida o es produeix un cop el cos allibera betaendorfines en sang, que serveixen per calmar el dolor i produeixen una sensació agradable, les autolesions poden alliberar aquesta hormona i generar una addicció similar a la que provoquen el tabac o les drogues.
"El que pot començar com un mecanisme de regulació emocional [...], perquè els éssers humans tolerem millor el dolor físic que l’emocional, pot derivar en un mecanisme de recompensa que fa que cada vegada es necessiti més assiduïtat o més intensitat en les autolesions, una situació que pot portar al descontrol i a compartir els símptomes d’abstinència que s’experimenten en altres addiccions", explica el doctor Blasco Fontecilla.
El possible suïcidi
La situació és tan perillosa que la probabilitat que un adolescent que s’autolesiona intenti suïcidar-se és d’un 30%, aproximadament el doble que en un adult que s’autolesiona. "Les autolesions són com si l’adolescent posés el semàfor en groc per demanar ajuda. Si no hi acudim a temps, el risc que passin a un intent de suïcidi és molt elevat", afegeix el doctor.
I cal tenir en compte que, segons la Fundació Anar, que ajuda menors en risc, els casos atesos per ideació suïcida s’han multiplicat per 23 des que va arribar la pandèmia i els intents de suïcidi s’han multiplicat per 25. I les estadístiques indiquen que el 2% dels adolescents espanyols intentarà suïcidar-se en algun moment al llarg de la seva vida. A més, l’ús de les noves tecnologies en els intents de suïcidi ha augmentat del 33,5% al 51,5%.
Notícies relacionadesI alerta que el trastorn pot començar ben aviat, quan el nen té cinc o sis anys, tot i que la franja més perillosa és la que comprèn entre els 13 i els 17 anys, que és quan poden recórrer al suïcidi. A partir d’aquesta edat, fins als 24, les autolesions solen disminuir, però augmenten els intents de treure’s la vida.
Davant d’això, Blasco Fontecilla reclama un pla de formació específica especialment per als professionals d’atenció primària, "ja que són els que solen detectar els primers símptomes d’autolesions o ideació suïcida entre els seus pacients". "El benestar dels nens i adolescents és una emergència de salut pública", conclou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça