Mallorca es rebel·la en ple cor del turisme alemany

Un centenar d’habitants de l’illa denuncia la massificació turística sobre el Balneari 6 de Platja de Palma i amenaça amb fer el mateix a Magaluf.

Mallorca es rebel·la en ple cor del turisme alemany
3
Es llegeix en minuts
PERE MORELL

Un centenar de mallorquins corren a l’aigua esquivant turistes per reclamar el seu dret a disfrutar del Balneari 6 de Platja de Palma, el cor del turisme alemany. La tercera acció reivindicativa organitzada per Ocupem les nostres platges (a les xarxes, Mallorca Platja Tour) es va allunyar del paisatge idíl·lic del Caló d’es Moro per intentar recuperar per unes hores una de les platges que representen la Mallorca més degradada, la de la massificació i el turisme de borratxera.

El que va començar com un moviment protesta a les xarxes socials com a resposta a les ja conegudes paraules de la portaveu de Vox al Parlament, Manuela Cañadas –"els mallorquins no podem pretendre anar ben tranquil·lament a la platja al juliol i a l’agost"– i que va derivar en una acció reivindicativa la platja de Sa Ràpita, ja comença a ser un moviment que reuneix mitjans nacionals i estrangers cada vegada que presenten una iniciativa.

"És molt important que sortim a les televisions alemanyes per donar-nos visibilitat", explica una de les voluntàries de l’acció reivindicativa.

La manifestació va començar ahir a les 11 del matí i va seguir fins i a la una de la tarda, sempre en un ambient festiu i amb lemes contra la massificació turística com "qui estima Mallorca, no la destrueix", "miris on miris només hi ha guiris" i "Meliá i Barceló, ni oblit ni perdó".

El Toni, voluntari d’Ocupem les nostres platges, va explicar que van triar el Balneari 6 de Platja de Palma perquè "representa la massificació i com els mallorquins hem hagut d’abandonar les nostres platges". "Fa 40 anys, quan era jove, venia a nedar aquí; després la gent va començar a venir a beure i s’ha degradat".

Vigilància policial

Aquesta vegada la Guàrdia Civil no va comparèixer per identificar els presents. Igualment, la protesta va estar constantment vigilada per l’atenta mirada d’uns deu policies nacionals en un matí que va transcórrer tranquil i sense gairebé incidents. Els viatgers europeus i els venedors ambulants es van mostrar comprensius davant les protestes i van manifestar més curiositat que rebuig. Tot i que algun estranger es va sentir una mica incòmode i avergonyit davant les pancartes contra el turisme i somreien, avergonyits, a l’adonar-se que la manifestació els assenyalava a ells directament.

L’únic incident que es va produir va ser un home que insultava els manifestants preguntant-los "on eren durant la covid, que ens moríem de gana", i els va etzibar a tots que eren una "colla de pallassos", entre altres ofenses més greus. L’home no va rebre contestació per part dels protestants, i els treballadors d’un hotel presents en la manifestació li van recriminar l’actitud, assegurant que "tothom té dret a manifestar-se".

Sorrals mallorquins

"Molts turistes ho entenen. És fàcil d’entendre que el lloguer s’ha duplicat, que tot està ple. Són comprensius. No és una crítica a ells, sinó una crítica al model turístic", va explicar l’Eloy, un voluntari d’Ocupem les nostres platges. "Volem que per unes hores aquests sorrals siguin també propietat dels mallorquins, no només dels turistes", va sentenciar el manifestant.

Notícies relacionades

"Entre poc i massa hi ha la mesura justa", va assegurar una altra voluntària. "Aquest model turístic és hostil contra el resident. No volem titulars als diaris, sinó que volem mesures reals", va afirmar. La dona va avançar quines seran les pròximes platges on protestearan: "Els nostres objectius són els nuclis essencials on es concentra el turisme de masses. Podem avançar que les pròximes platges que intentarem recuperar poden ser Magaluf o el port d’Alcúdia".

El matí va acabar amb un últim capfico (un capbussó), en què els manifestants es van connectar per internet amb un grup d’activistes que realitzaven la mateixa protesta pacífica a la platja de Ses Salines, a Eivissa.

Temes:

Platges Vox