Un oceà oculta Mart

Una nova anàlisi liderada per un equip internacional d’investigadors ha trobat les proves més convincents fins al dia d’avui de l’existència d’aigua líquida al planeta vermell.

Un oceà oculta Mart
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa milers de milions d’anys, en les albors del nostre veïnat espacial, Mart era un planeta ple d’aigua. En els seus inicis, el planeta vermell tenia vastos oceans, grans llacs i fins i tot una àmplia xarxa fluvial amb gran quantitat de rius que travessaven la seva geografia d’una punta a l’altra. Però amb el temps, tot això va desaparèixer i Mart es va tornar un lloc sec, àrid i hostil per a la vida. L’única escletxa que queda de tot allò, segons han revelat diverses missions espacials, són petits nuclis de gel a les regions polars del planeta i en alguns punts del subsol marcià. ¿Però i si encara hi hagués una reserva d’aigua líquida al planeta vermell? Una nova anàlisi liderada per un equip internacional d’investigadors ha trobat les proves més convincents fins a la data de l’existència d’un gran oceà ocult a Mart.

El treball, publicat ahir a la revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences, ha analitzat més de quatre anys de dades recopilades per la missió Insight de la NASA. Entre els anys 2018 i 2022, aquest projecte va desplegar el sismògraf més sofisticat de la història sobre la superfície del planeta vermell i es va passar anys analitzant cada petit moviment que es produïa sota el subsol marcià. Gràcies a això, un equip internacional d’investigadors ha fet un innovador estudi d’aquestes dades utilitzant, entre d’altres, les tècniques que s’utilitzen al nostre planeta Terra per cartografiar els aqüífers subterranis i els jaciments petrolífers.

"Proves convincents"

Segons argumenten els experts que han liderat aquest treball, l’anàlisi d’aquestes dades aporta les "proves més convincents fins ara" de l’existència d’un gran oceà ocult al subsol de Mart. Estaria ubicat a una profunditat d’entre 11,5 i 20 quilòmetres respecte a la superfície marciana i s’estendria per una franja d’entre 1 i 2 quilòmetres en gairebé tot el subsol del planeta vermell. Una part d’aquesta aigua podria estar repartida entre petites esquerdes i roques poroses i la resta, almenys segons aquest estudi, formaria una enorme bossa d’aigua líquida embassada.

Tot apunta que és gairebé impossible accedir a aquest gran oceà ocult. Sobretot perquè, tenint en compte la seva profunditat, ni tan sols a la Terra és possible cavar forats tan profunds (el pou més profund mai cavat, de fet tan sols arriba a 12.000 metres). Això sí, els experts afirmen que la mera existència d’aquesta gran bassa d’aigua obre una nova bretxa per buscar formes de vida a Mart. "No podem descartar que fins i tot sigui un entorn habitable", afirma Michael Manga, investigador de la Universitat de Berkley i un dels responsables d’aquest treball.

Notícies relacionades

La troballa d’un possible dipòsit d’aigua líquida al subsol de Mart també podria aportar informació clau sobre un dels grans misteris que envolta la història del planeta vermell. Com dèiem al principi, sabem que Mart va ser un planeta ple d’oceans, rius i llacs i que, per una raó desconeguda, tot això va desaparèixer fa uns 3.000 milions d’anys. Hi ha qui afirma que els canvis en l’atmosfera i el camp gravitatori del planeta va provocar una evaporació de l’aigua cap al cosmos. Però ara, després d’aquesta troballa, els experts creuen que part d’aquesta aigua es podia haver filtrat fins al subsol. Si fos així, pot ser que aquest líquid contingui el record de com era el planeta en la seva etapa daurada.

Però llavors, ¿quan sabrem del cert si hi ha o no hi ha aigua líquida a Mart? ¿Podran els futurs astronautes prendre un bany a les aigües del planeta vermell? ¿Quan sabrem si aquest gran oceà ocult conté alguna forma de vida extraterrestre? Aquestes incògnites trigaran temps a aclarir-se. Sobretot perquè el gran laboratori per analitzar el subsol de Mart, la missió Insight, es va apagar ja fa dos anys per un problema tècnic. Ara està en mans de missions com Perseverance recopilar més dades per desentranyar el misteri.

Temes:

Viatges Mart