Barcelona expandeix l’activitat gastrolúdica amb vista al mar
A la renovada oferta del Port Olímpic, el Maremàgnum i el gran ‘beach club’ de la platja de Sant Sebastià s’hi suma l’èxit de la Nova Bocana, on aviat hi haurà estrenes
Les cuines, barres i terrasses que surten al litoral de Barcelona també són un bon mirall de l’evolució urbanística i social d’una ciutat cada vegada més abocada al seu cotitzat horitzó blau. Hi ha diverses generacions entre les cases de menjars i berenadors-xiringuitos que van aparèixer gradualment davant les platges de la Barceloneta a finals del segle XIX i els nous super beach clubs restaurants mediterranis de disseny i cocteleries actuals. Hi han hagut molts relleus, però el resultat és que l’activitat econòmica gastrolúdica mai havia sigut tan extensa i variada com ara, després de l’eclosió de grans projectes com la renovació integral del Port Olímpic (a punt d’estrenar el seu gran Balcó Gastronòmic), la creació del gran menjador Time Out Market del Maremàgnum, la imminent culminació de les propostes de Marina Vela i el primer gran beach club de Barcelona, aquest estiu. Es distingeix per ser una oferta filtrada després d’anys d’aprenentatge i purga, i pel pes majoritari de l’activitat de restauració i a tot estirar copes, mentre que l’oci nocturn s’ha limitat al Front Marítim, que demana mantenir aquesta oferta quan acabin els contractes vigents.
L’interès d’empresaris i emprenedors per fer-se un lloc amb vista al mar s’ha disparat en els últims anys, atiat sens dubte pel turisme assedegat de consumir davant el Mediterrani. La ciutat ha viscut experiències clau en les últimes dècades: del Moll de la Fusta a la primera aposta de restaurants i oci nocturn del Maremàgnum que va acabar en desastre, o l’auge i ocàs del primer Port Olímpic, que encaixava un moll amb paelles i un altre amb bars convertits en discoteques i va acabar també amb creu i ratlla després de molts conflictes veïnals. De l’experiència, els diferents equips de govern municipals han anat prenent nota per afinar l’oferta, sabent que l’activitat nocturna pot sortir de mare o generar problemes de convivència, mentre que la restauració sol tenir un alt impacte econòmic i poca o cap conflictivitat horària.
La façana litoral
La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, posa èmfasi en el context: la millora de tota la façana litoral de la ciutat i la reurbanització de la Rambla i la Via Laietana, que també facilitarà les connexions dels veïns amb el front marítim. Destaca precisament els 21.000 m2 del Port Olímpic com a exemple de canvi que pot integrar gastronomia de qualitat, economia blava (empreses relacionades amb el mar i el seu ecosistema), esport i trobada ciutadana. A més, aspira a ser un exemple quant a energies sostenibles i de conscienciació ecològica.
La coincidència de tanta nova oferta al litoral barceloní ve atiada per la Copa Amèrica, que ha avançat algunes inversions ja previstes, com per les tendències de consum. El mar ven, i la millor prova són els preus rècord que van arribar el 2022 als nous contractes (per concurs públic) per aconseguir algun dels 15 xiringuitos oferts a peu de platja per part de l’Ajuntament de Barcelona. Però aquest reclam es fa extensiu ara fins i tot a l’alta cuina: els germans Torres aposten per implantar-se al nou Port Olímpic i Fran López obre barra en ple Maremàgnum, entre d’altres. Estrelles Michelin cada cop més a prop de les estrelles de mar.
Marina Vela
Començant des del tram sud del litoral i en sentit ascendent, el primer focus és l’eix de Marina Vela. En una part de la puixant Nova Bocana, gestionada per la concessionària del mateix nom. Els seus 123 atracadors i serveis nàutics es completen amb altres activitats i van donar la campanada fa pocs anys en una zona que a priori semblava allunyada, però que gràcies a les inversions del Port de Barcelona a la zona i de la nova Rambla de la Marina (o rambla de l’Escullera) s’ha convertit en un eix destacat. Aquí s’hi ubiquen els restaurants Velissima i el Camping Mar.
La gran incògnita era quan s’obriria el gastronòmic previst al Mirador que culmina el projecte. El director de Marina Vela, Alberto García, indica que ja han firmat amb un operador que portarà el restaurant principal del recinte, la seva cantina i bar terrassa.
Entorn de l’Hotel W
Molt a prop, l’Hotel W i el seu entorn s’han convertit en un altre pol de cuina i oci. L’hotel de Bofill ha renovat tota la seva proposta gastronòmica, més ambiciosa que mai, i ha inaugurat en els últims mesos un japonès (Noxe) i un peruà (Coya) que se sumen a la renovada oferta de Fire (graella, carns) i s’arrodoneix aquest estiu amb la reestrena de Salt, el seu restaurant més mariner. Amb accés exterior davant la platja, al passeig de Mare Nostrum, en la seva nova etapa ha ampliat terrassa i ha optat per una carta protagonitzada per arrossos i peixos. Aquesta forta aposta al passeig conviu amb els ja coneguts Pez Vela (també mariner) i Gallito, entre d’altres. Però davant l’hotel hi ha també un Salt Beach o petit beach club on es pot prendre un còctel a pocs metres de l’aigua, o picar alguna cosa.
Pocs metres més cap al cor de la platja de Sant Sebastià, la gran novetat de l’estiu és el Bastian Beach Club, amb una inversió de 15 milions d’euros, a càrrec del grup Costa Este, que ha aconseguit un contracte fins al 2036, que implica la rehabilitació del veí CN Barcelona. Javier Bordas, un dels propietaris del grup, assenyala que l’acollida està sent "espectacular", des de la seva obertura fa un mes, amb un públic majoritàriament català al seu restaurant i estranger en el seu cotitzat beach club. Anuncia que la part encara en obres de l’edifici de 2.600 metres quadrats que encapçala el recinte estarà a punt per a l’enlairament de la Copa Amèrica, cosa que suposa afegir durant els pròxims dies un espai per a esdeveniments (que a la tardor serà un nou restaurant a càrrec d’un operador seleccionat per ells) i un terrat panoràmic amb cocteleria i platillos.
Al voltant del Port Vell
En direcció a la platja de la Barceloneta, es concentra l’oferta tradicional del passeig de Joan de Borbó (encarats a la Marina Port Vell), tot just un grapat dels tradicionals restaurants de tota la vida conviuen amb el relleu empresarial que encapçalen inversors, sobretot pakistanesos, que solen preservar el nom històric del local. Un altre enclavament cotitzat per vistes i l’estil mariner hegemònic és el Palau de Mar, amb diverses cuines molt arrelades, de Cal Pinxo al Merendero de la Mari. A dos passos, el Moll d’Espanya viu la seva reinvenció, amb més pes comercial en els últims anys, i el recent debut de les 14 cuines (en format de barres i gran menjador compartit) i el restaurant que integren el nou Time Out Market. La seva directora, Sílvia Nuri, assenyala que després d’un mes de funcionament estan "molt satisfets" de l’acollida.
La Barceloneta i el Front Marítim
De nou davant les platges, discorren molts altres establiments, que inclouen des d’hamburgueses a preu internacional fins a icònics com el Salamanca, i d’altres. Amb els peus a la sorra, se succeeixen els xiringuitos i algun establiments amb accés per la part inferior del passeig, fins a arribar al Front Marítim de la Barceloneta, els locals del qual (restaurants amb llicència doble de discoteca en la majoria de casos, com Opium, Shôko i Carpe Diem, entre d’altres) entren ara en el seu últim any de contracte. Ofereixen les úniques opcions de discoteca del litoral i el seu futur està en l’aire. Tot i que l’ajuntament de Jaume Collboni estudia si manté aquests usos i permet que el Ministeri d’Hisenda subhasti els locals –que podrien comprar els operadors actuals– o bé tria una altra finalitat per a la zona.
Notícies relacionadesLa seva eliminació podria deixar la costa de la ciutat sense gairebé cap opció lúdica més tard de les tres de la matinada. Perquè uns metres més enllà es prepara per apujar la persiana el gran Balcó Gastronòmic del Port Olímpic, tot i que pocs dels 11 operadors (que inclouen al grup Sagardi amb el Kresala, a Eldelmar de los Hermanos Torres o el singular El Tribut) podran obrir a l’agost. La majoria ho farà entrat setembre, i ja en plena Copa Amèrica. Quan aquesta competició finalitzi s’obrirà nou concurs públic per adjudicar dos locals als quals els titulars van renunciar a última hora.
L’ajuntament té previst iniciar les obres de transformació de l’àmbit central del passeig de la Mar Bella el segon trimestre del 2025. El pla incorporarà millores estudiades els últims mesos per fer-lo més resilient de cara a temporals i canvis meteorològics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034