Un conte infantil contra la pederàstia
Un llibre editat pel Departament de Drets Socials explica als menors què són els centres Barnahus, un model escandinau desplegat a Catalunya per atendre menors víctimes d’agressió sexual. De començament d’any fins ara, les 12 Barnahus catalanes han ajudat 1.450 menors.
Un conte infantil contra la pederàstia. "Hola, som la Júlia i el Pol. Et volem explicar la nostra història a Barnahus". Amb un dibuix d’una explícita salutació d’una nena i d’un nen, un llibre editat per la Conselleria de Drets Socials comença el recorregut per una Barnahus (casa de nens, en islandès) per explicar als menors, amb un llenguatge senzill, el model escandinau que s’ha desplegat a Catalunya destinat a atendre els nens i adolescents que han sigut víctimes d’una agressió sexual.
Tots els professionals implicats (mestres, professors, sanitaris, jutges, fiscals i treballadors socials) treballen en un únic espai a fi que la víctima només hagi d’explicar els abusos soferts una vegada davant l’expert que s’encarregarà exclusivament del seu desenvolupament i recuperació. La Generalitat ja disposa de 12 centres per aplicar aquest projecte i al setembre se’n posarà en marxa un altre al Prat de Llobregat. Durant els primers mesos d’aquest any, en què s’han desplegat 11 centres que s’han sumat al pioner de Tarragona, s’han atès 1.450 casos.
"La victimització sexual infantil és cada vegada més visible en la nostra societat, però encara fa falta més consciència i sensibilització sobre aquest tema per detectar i prevenir qualsevol cas i vetllar per la protecció de nens i adolescents". Aquest és el primer paràgraf de la introducció del conte Anem a la Barnahus, editat per la Conselleria de Drets Socials. El llibre ha sigut elaborat per professionals de la unitat integrada Barnahus de Tarragona, que funciona des del 2020, amb la finalitat, segons diu el text, "de crear una eina de treball que doni veu als nens i adolescents perquè comuniquin les seves vivències i puguin ser escoltats". Està destinat a menors d’entre 3 i 8 anys, tot i que també es pot adequar la lectura a adolescents amb diversitat funcional.
La idea és que amb aquest conte els menors es puguin familiaritzar amb el projecte i amb els professionals de diferents àmbits que actuen en tot el procés, però també que llegint-lo amb un adult al costat es detectin casos o situacions compatibles amb la victimització sexual i poder fer la derivació corresponent per tractar el cas. La història protagonitzada per la Júlia i el Pol, a més, pretén ajudar els menors que pateixen aquest tipus d’abusos a identificar aquestes situacions i saber a qui poden recórrer per explicar-ho.
Empoderar
Notícies relacionadesEls experts remarquen que la meitat de les violències sexuals contra nens i adolescents es produeixen en l’àmbit familiar, cosa que trenca el mite que es tracta d’un entorn de protecció. A més, el nombre de nens agredits és semblant al de les nenes, però ells no ho expliquen.
Per aquesta raó, al final de conte s’inclouen tres activitats destinades a "empoderar" els menors, facilitar-los l’expressió de les emocions i afavorir que es comuniquin a través del dibuix o l’escriptura.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia