La Fiscalia de BCN estén la protecció a les víctimes vulnerables a l’àrea metropolitana

L’Hospitalet, Santa Coloma, el Prat o Badalona passaran a tenir fiscals especialitzats en aquesta casuística. Des del febrer, el servei de la capital ha obert 30 investigacions i ha presentat 5 denúncies per abusos de gent gran i nens.

La Fiscalia de BCN estén la protecció a les víctimes vulnerables a l’àrea metropolitana
4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El servei de la Fiscalia de Barcelona de protecció i tutela de les víctimes del delicte, especialment d’aquelles més vulnerables, com avis, menors i discapacitats, s’estendrà a tota la província amb la creació d’una xarxa de fiscals d’enllaç que es coordinaran amb l’actual delegada de l’àrea, Silvia Armero. D’aquesta manera, hi haurà un fiscal per tractar qüestions d’aquesta naturalesa en les seccions territorials de localitats molt poblades, com l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat i Badalona. A més, a la capital catalana s’ha creat una nova plaça per reforçar aquest servei.

Al mes de febrer, la fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, va reforçar aquest servei i va posar-hi al capdavant com a delegada amb dedicació exclusiva Silvia Armero. El seu objectiu és protegir qualsevol víctima de delicte considerada vulnerable, menys en els casos de violència contra la dona o domèstica, delictes de quals s’encarreguen altres fiscals i jutjats especialitzats. En aquests sis mesos, Armero ha incoat 30 diligències d’investigació per aclarir si s’ha comès un delicte i ha presentat cinc denúncies als jutjats, després de fer indagacions prèvies.

La majoria de víctimes són dones d’edat avançada que han patit maltractaments, estafes o apropiacions indegudes, tot i que també hi ha sis casos de menors per vexacions o agressions físiques o sexuals. I s’ha registrat un cas d’agressió sexual en un taller de treball de discapacitats. "Molts dels maltractaments a gent gran els produeixen familiars i, fins i tot, fills i gairebé totes les víctimes tenen entre 80 i 90 anys i n’hi ha que pateixen alguna patologia, com l’alzheimer i demència. El maltractament no hi entén de classes socials, tot i que quan es produeixen en una classe social alta és més difícil de detectar perquè no es recorre als serveis socials i els metges habitualment són de la sanitat privada", apunta Armero.

La majoria de les comunicacions que rep provenen dels serveis socials, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Barcelona, però també arriben dels cossos policials, des dels Mossos fins a la Policia Nacional o la policia local. I en el cas dels nens i adolescents, la fiscalia manté un estret contacte amb la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), la Fiscalia de Menors, la xarxa Barnahus d’atenció de violència sexual en nens i adolescents, les escoles i instituts (el menor pot explicar abusos o maltractaments a un professor o fa comentaris als companys) i els centres d’atenció primària (CAP), on es detecten possibles lesions o canvis d’actitud.

Una de les investigacions que han acabat en denúncia va ser la que va permetre als Mossos desarticular al mes d’abril una banda organitzada que es dedicava a l’estafa de la sembra. Aquest és un mètode específic per a gent més gran de 65 anys que van al caixer automàtic d’una entitat bancària. Després de seleccionar la víctima, els estafadors esperen que tregui diners per veure el seu número secret. Després, tiren a terra un bitllet de 5 o 10 euros i just abans que l’usuari retiri la targeta l’avisen que li ha caigut el bitllet. Quan s’ajup per agafar-lo, li roben la targeta o la canvien per una altra de semblant. Més tard, la banda utilitza la targeta per retirar diners o bé efectuar compres fraudulentes.

Segons els Mossos, actuaven tan de pressa que eren capaços de fer diverses extraccions de diners amb la llibreta o la targeta sostreta en l’estona que la víctima trigava a adonar-se’n dels fets. Una vegada van efectuar sis extraccions, en les quals van aconseguir 4.173 euros, i una altra, 1.000 euros i compres valorades en 3.586 euros. Arran de la denúncia de la fiscalia, el jutge va ordenar dur a terme entrades i registres a la vivenda dels sospitosos, on es van trobar 4.000 euros, roba i complements per cometre el robatori.

Falsos operaris del gas

Les altres quatre denúncies presentades als jutjats són per altres delictes. Dues per tracte degradant dels fills cap a la mare, una per maltractament i apropiació indeguda d’una cuidadora a una àvia i una altra de dirigida contra uns nebots que s’aprofitaven d’una tia d’edat avançada.

Notícies relacionades

"Quan decideixes investigar has d’anar amb molt de compte perquè l’agressor és al costat de la víctima i perquè l’afectada, normalment una dona, és una persona vulnerable. Hem de coordinar-nos amb serveis socials i la fiscalia de gent gran per si s’han de nomenar defensors judicials. En un cas van haver d’intervenir els Mossos per escortar els serveis socials i treure la víctima de la vivenda per portar-la a una residència, amb l’oposició dels familiars", explica Armero.

La fiscalia també ha detectat casos de falsos operaris del gas que, fent-se passar per personal d’una companyia gasística i ensenyant unes credencials que són fictícies, es presenten a la vivenda d’una persona gran i la convencen perquè els deixi entrar amb l’objectiu de portar a terme una revisió de les instal·lacions, cosa que no és certa. Un cop són a dins, un d’aquests falsos operaris distreu la víctima fent veure que treballa, mentre l’altre remena els calaixos a la recerca de joies, cartilles del banc, rellotges o diners en efectiu. O qualsevol cosa que trobi. En la versió més cruel de l’estafa, els falsos operaris han arribat a demanar diners en efectiu després de la reparació sota l’amenaça de tallar el subministrament a persones que patien malalties tan greus com l’alzheimer. Davant el mínim dubte, s’ha de trucar a la companyia, o al 112, i no s’ha d’abonar res en metàl·lic.