Depredadors a la caça de menors

EL PERIÓDICO entra en algunes plataformes web, hereves d’Omegle, per comprovar el nivell de seguretat d’accés i el que passa en els aparellaments dels videoxats amb desconeguts. «Et trobes molta gent rara, masturbant-se, tot i que depèn de l’hora», afirma una usuària.

Depredadors a la caça de menors
3
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

La popular pàgina web de videotrucades amb desconeguts, Omegle, es va clausurar a finals del 2023. Una plataforma en línia que pretenia ser una manera de crear comunitats a través d’internet i socialitzar però que va haver de tancar després de rebre múltiples denúncies per permetre el contacte entre menors i abusadors sexuals. La demanda que va aconseguir tombar del tot aquest lloc va denunciar que el disseny de la pàgina web tenia fallades i es podia convertir en un "vedat de caça per a depredadors", ja que el sistema d’aparellament aleatori connectava adults i infants i no tenia mecanismes per verificar l’edat dels usuaris o per impedir que es mostrés contingut explícit.

El tancament d’Omegle, però, no ha evitat que altres pàgines web imitin el seu funcionament i continuïn connectant menors amb exhibicionistes i depredadors, mentre exposen els nens i les nenes a contingut inapropiat per a la seva edat.

EL PERIÓDICO va entrar en els llocs webs més populars per tal de comprovar el nivell de seguretat, si tenen o no mecanismes de validació d’edat i amb quin tipus de persones t’aparellen les plataformes. En tan sols quatre hores, l’equip va ser testimoni d’exhibicionisme –múltiples homes masturbant-se en directe–, de missatges d’usuaris incitant a portar a terme actes sexuals, i també va topar amb més d’una desena de menors d’edat, alguns fins i tot de menys de 10 anys.

Tots els elements esmentats van aparèixer en la pàgina web Ome.tv, una plataforma que s’ha fet molt popular, sobretot a partir de les xarxes socials. A TikTok, el hashtag #Ometv ja compta amb gairebé 200.000 publicacions. L’únic requisit per entrar és connectar el teu compte de Facebook o VK, un servei rus de xarxes socials. A l’iniciar sessió, "confirmes que tens més de 18 anys", sense que hi hagi cap sistema de comprovació de l’edat.

El perfil principal de persones amb les quals el sistema va aparellar aquest diari va ser el d’homes d’entre 20 i 40 anys, molts sense samarreta, alguns amb el rostre ocult, mostrant tan sols el pit i la part inferior de la cara. En sis ocasions, van aparèixer homes masturbant-se davant de la càmera. La meitat d’ells, ensenyant el membre directament a la pantalla, i la resta fent-ho per sota dels llençols. Un setè individu va fer gestos amb la mà suggerint fer l’activitat. També hi havia homes, vestits, que només volien conversar.

Menys de 10 anys

La plataforma també va connectar l’equip amb menors. Fins a una desena, algun de menys de 10 anys. Molts d’aquests menors anaven sense samarreta i estaven acompanyats per algun amic seu. De les poques noies amb les quals va topar el diari, n’hi va haver una, de 17 anys, que va celebrar així la trobada: "Per fi una persona normal". "Et trobes molta gent rara, gent masturbant-se, tot i que depèn de l’hora", explicava.

Una altra de les webs és Monkey App. Es tracta d’una de les principals pàgines d’aquest tipus i que apareix amb tan sols posar "Omegle" al cercador. Aquí també el principal perfil d’usuari són homes. Per accedir a les videotrucades només es necessita iniciar sessió a Google i indicar l’edat. La majoria d’individus amb qui va coincidir el diari eren nois estrangers, des de menors fins a persones en la quarantena, molts amb la càmera tapada i noms d’usuari com "fes que em corri" o "flash me".

Notícies relacionades

L’única web que va trobar l’equip amb un sistema per verificar l’edat dels usuaris era Omegle.cc, amb una aparença molt similar a l’antiga pàgina del mateix nom. Aquí, la plataforma sol·licita a l’usuari que mostri el seu document d’identitat per comprovar que té més de 18 anys. A més, abans d’accedir-hi, avisa que està prohibit indicar que s’és menor d’edat, gravar, xerrar amb menors i difondre vídeos de menors o de contingut sexual.

Finalment, l’equip va entrar a Chatroulette, que, en comparació a la resta, era el menys compromès, malgrat que no compta amb un sistema de verificació d’edat. Aquí la connexió entre usuaris no és directa, sinó que el sistema mostra a l’usuari una foto de l’altre i aquest ha de decidir si accepta o no parlar amb la persona proposada. De nou, la majoria dels participants són homes, però en aquest cas tots apareixen vestits. "Aquí hi ha regles més estrictes", explica un d’ells, que va accedir a parlar de manera anònima. "Per exemple, no podem sortir sense samarreta". La seva motivació per entrar en aquests xats és l’avorriment: "L’utilitzo per conèixer gent".