Les videotrucades amb estranys posen en perill els menors
Abusos sexuals, xantatges i trastorns de comportament són alguns dels efectes de les interaccions en webs que connecten nens amb adults / La majoria de pàgines hereves d’Omegle no tenen un sistema de verificació d’edat
Amb un parell de clics pots connectar-te amb desconeguts de tot el món. La càmera del teu ordinador s’encén, com la del teu interlocutor, i ja estàs en una videotrucada amb algú a qui mai abans havies vist. Existeixen desenes de pàgines web i apps que funcionen amb aquest mecanisme: es publiciten com maneres de conèixer gent d’arreu del món, però la seva cara b és que s’acaben convertint en llocs perillosos i plens de riscos, sobretot per als menors d’edat, que hi accedeixen sense cap mena de dificultat.
"En aquestes plataformes no sabem el que ens podem trobar", adverteix Ángela García, tècnica de Ciberseguretat de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (Incibe). "A l’accedir a converses amb desconeguts, podem trobar-nos amb persones que tenen males intencions, que volen enganyar, extorsionar i compartir o aconseguir imatges de caràcter sexual".
Absència de protecció
Aquesta mena d’interaccions es van popularitzar gràcies a Omegle, una pàgina web fundada el 2009 i clausurada a finals del 2023 després d’haver rebut múltiples denúncies d’abús i explotació sexual infantil en la plataforma. El disseny del lloc web permetia el contacte entre nens i depredadors, de manera que es produïen desenes de casos d’abús sexual. L’absència de protecció continua existint en totes aquestes pàgines web, segons ha comprovat aquest diari. A més, moltes d’elles, hereves d’Omegle, utilitzen el mateix nom que la web original, de manera que són molt fàcils de trobar. "Són pàgines molt perilloses que poden posar en contacte el teu fill amb persones que cap pare desitjaria", alerta García. "Un alt percentatge d’usuaris utilitzen aquestes plataformes per compartir contingut pornogràfic en directe".
En l’Incibe saben del que parlen. Un exemple. A través del seu canal de consultes de ciberseguretat, un servei gratuït i confidencial en el número de telèfon 017, el centre va rebre el cas d’un menor que havia sigut manipulat i extorsionat per enviar fotografies sexuals a través d’una pàgina de videoxats. "L’havien forçat a enviar imatges i després li feien xantatge demanant-li més fotos i fins i tot diners si no volia que publiquessin les seves fotos", diu García. "En aquesta mena de situacions no s’ha de cedir al xantatge. Cal bloquejar el contacte, reportar-lo a les plataformes, reunir totes les proves que tinguem i interposar una enúncia", avisa.
Com apunta l’informe de Save the Children Online grooming amb dades del Ministeri de l’Interior, el 2022 es van presentar a Espanya 954 denúncies per delictes sexuals cibernètics que tenien com a víctima un nen, nena o adolescent. Tot i que l’online grooming es pot produir a través de moltes plataformes, les que fomenten el contacte amb desconeguts són les més perilloses. Abans del seu tancament, la pàgina d’Omegle havia sigut esmentada en més de 50 casos legals contra pedòfils.
"El risc principal d’aquestes webs és que els nens i nenes poden ser víctimes d’online grooming (abús sexual a través d’internet)", explica Ona Lorda, responsable de l’àrea de Polítiques d’Infància de Save the Children. "Aquestes pàgines faciliten l’aparició de delictes d’abús sexual a través d’internet. Un adult es pot fer passar per menor o per una altra persona. Realment no saps amb qui estàs parlant, si s’està gravant o no la videotrucada...". Els adults manipulen els menors perquè els enviïn imatges o es vegin obligats a adoptar comportaments sexuals.
A l’entrar en aquestes pàgines web, els menors s’exposen a depredadors sexuals que els manipulen i els fan xantatge perquè els enviïn imatges o que els inciten a diferents pràctiques sexuals. També s’enfronten a exhibicionistes, que es dediquen a masturbar-se en directe. "És una visió molt violenta de la sexualitat", explica Marina Castro, psicòloga experta en sexologia que adverteix que estem davant d’un delicte: "Els menors d’edat no poden consentir cap interacció sexual. La persona adulta està cometent un delicte".
A més, segons adverteixen els experts, l’exposició a aquest contingut sexual a una edat precoç pot comportar problemes de comportament en el futur. "Un gran risc és desenvolupar problemes sexuals, perquè són menors que han crescut amb una visió sexual no apropiada per a la seva edat", assenyala García. "El sexe s’acaba entenent com una eina per aconseguir l’atenció dels altres, i llavors perd tot el seu sentit", afegeix Castro.
Burlar-se dels filtres
Malgrat l’alerta que avisa que les pàgines són per a majors de 18 anys, els menors poden entrar sense problemes en aquests llocs web. Algunes requereixen que l’usuari es registri amb un correu electrònic i que confirmi que és major d’edat, però no exigeix cap mena de verificació. En d’altres, n’hi ha prou amb obrir la pàgina per poder començar a videoxatejar amb desconeguts. I encara hi ha un tercer element: l’habilitat dels menors per burlar-se dels filtres. "Hi ha pàgines web que sí que tenen filtres d’edat, però els menors se’ls salten", adverteix García. "Per això és important donar-los una educació digital, ensenyar-los els riscos que hi ha a internet, especialment en aquestes plataformes".
"Molts nens i nenes s’animen a entrar en aquestes pàgines per sentir-se més acompanyats o per conèixer gent. És una manera de tenir validació social en un moment molt vulnerable com és l’adolescència", remarca Lorda. La psicòloga apunta que el que mou els nens a entrar en aquestes pàgines malgrat saber que poden trobar-hi gent perillosa és la curiositat. "Volen saber com funciona, què és. Si no tenen les respostes, busquen la manera de trobar-les. Llavors és quan poden entrar persones que s’aprofiten de la situació", exposa.
Notícies relacionadesPer les tres expertes, la clau està en l’educació. García remarca la importància de parlar amb els fills, explicar-los per què no poden accedir a certes pàgines. Lorda defensa que l’educació digital ha de començar des de molt aviat, ja que als 7 anys els nens comencen a utilitzar internet. "Hem d’informar-los, explicar-los el risc que implica tenir contacte amb adults desconeguts", insisteix. "Cal ensenyar-los que és perillós, però no fer-ho des de la prohibició", assenyala Castro, que se suma al carro de la importància de l’educació sexual. "Cal ensenyar als menors els riscos, les normes, i deixar-los clar que, si s’equivoquen i passa alguna cosa, no els ho retrauràs, sinó que els ajudaràs", afegeix.
Incibe posa a disposició de qualsevol ciutadà el canal La Teva Ajuda en Ciberseguretat, un servei nacional, gratuït i confidencial per ajudar a resoldre qualsevol problema de ciberseguretat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034