En guàrdia
La patrulla marítima dels Mossos navega entre rescats i furtius
La policia té desplegades al litoral català una desena d'embarcacions. La vigilància s'intensifica durant l'estiu tant per prevenir incidents com per perseguir infractors
Els creueristes fan disparar el nombre de viatgers del bus turístic en els últims anys
No és el mateix patrullar per terra que per mar. Des de l’aigua tot té una altra perspectiva, sembla que mai passa res entre el vaivé de les onades, però sempre hi ha alguna cosa per vigilar. Per a això, els Mossos d’Esquadra han desplegat per tot el litoral català la seva policia marítima amb una desena d’embarcacions. Intensifiquen el seu patrullatge a l’estiu tant per prevenir incidents com per perseguir infractors. A bord de la patrullera Cap de Creus, que té base a Palamós (Baix Empordà), hi viatgen l’inspector Jordi Ollé, cap de l’àrea marítima dels Mossos d’Esquadra, el sergent Joan Carles Roure i el caporal Jesús Vilarrassa.
Ollé explica que els agents tenen nombroses funcions, ja que "la normativa al mar és molt extensa i hi ha molts organismes competents". Per això, deixa clar que "tots coneixen la normativa, però van al límit" i per això la tasca policial passa per posar ordre quan veuen que es genera un risc. Un dels elements d’inquietud és la proliferació d’embarcacions d’esbarjo, i per tant les infraccions. De Blanes a Portbou, es concentren 15.000 dels 32.000 amarratges que hi ha a Catalunya. Segons estimacions de la Generalitat, més de 1.500 barques naveguen per aquestes aigües diàriament. Durant aquest estiu, els Mossos acumulen ja una quarantena de denúncies per diverses infraccions.
A la policia la preocupa especialment les empreses de lloguer de vaixells que no sol·liciten cap titulació i ofereixen embarcacions de fins a 15 cavalls i 4,5 metres d’eslora, que poden transportar mitja dotzena de persones. També les que lloguen motos aquàtiques, perquè són les que poden provocar més incidents.
Moltes vegades la sola presència de la patrulla de Mossos és dissuasòria. És el que passa quan veuen barques petites que pretenen entrar en grutes, malgrat estar prohibit, o vaixells que fondegen en zones molt pròximes a les boies que cada ajuntament situa per delimitar la zona de bany. La presència d’aquestes embarcacions està prohibida en aquest espai i poden generar fortes sancions econòmiques a més de ser un perill per als nedadors.
A més, els agents també controlen l’ancoratge de vaixells en zones naturals protegides, com les que tenen posidònies, i que hi estan delimitades amb balises específiques. "Aquestes boies es treuen a l’hivern i a l’estiu cada ajuntament ha de tornar a col·locar-les. És car però garanteix l’ordenació de l’espai marítim", apunten els agents, que recorden que no respectar la senyalització suposa sancions altes per part de Capitania Marítima.
No obstant, en els tres anys que fa que la unitat policial desplega la seva activitat per la costa catalana ha portat a terme molta "tasca pedagògica", segons Ollé, a l’alertar de possibles infraccions per megafonia: "Rebem denúncies de banyistes que després d’una llarga caminada arriben a una platja de difícil accés i la veuen plena de vaixells fondejats en zones on no n’hi pot haver i hi anem a posar ordre".
La travessia pel litoral català des del port de Palamós cap al nord, està ben plena de cales. En gairebé totes hi ha activitat, tot i que canvia al llarg del dia. Al matí hi ha motos d’aigua que voregen les zones de bany i després es poden trobar algunes embarcacions que es lloguen sense titulació. "A l’estiu hi ha cua de gent a les empreses que lloguen embarcacions i aquestes moltes vegades no informen bé, així que ens trobem que hem de rescatar gent que no saben llegir les cartes de navegació i encalla les barques en zones de roques", assenyalen. També van a buscar persones que fan padel surf cap a alta mar "i després es cansen o tenen el vent en contra i els costa poder tornar".
A la tarda, els Mossos es troben que algunes barques decideixen posar música a tot volum per muntar una festa i se’ls uneixen membres d’altres embarcacions. Han d’actuar davant les queixes de veïns o del personal d’establiments pròxims. En poques ocasions, admeten, han trobat embarcacions amb més viatgers dels permesos, cosa que sí que suposa un risc.
Espais naturals
Notícies relacionadesFan tota mena de serveis al mar, com atendre queixes de banyistes pels vaixells en zones de bany, remolcar embarcacions sense propulsió i alertar dels perills de les motos aquàtiques. No obstant, també han d’estar pendent de l’incivisme en ports i zones del litoral o de robatoris en ports i barques fondejades. Una altra de les seves funcions és perseguir pescadors furtius, no només quan són al mar, sinó també quan intenten vendre la captura.
També han notat la presència de submarinistes que acudeixen a caçar en zones protegides des del sud de França. I és que els Mossos també patrullen per espais naturals, com les illes Medes i el cap de Creus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia