en guàrdia

Enrique Velasco: "Amb cada riuada comença una nova sequera"

Entrevista amb el cap de recursos hídrics de l'ACA

L'estiu obliga a una gestió quirúrgica de l'aigua a Catalunya

Enrique Velasco: "Amb cada riuada comença una nova sequera"
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

¿És més difícil gestionar els embassaments quan s’està en plena sequera?

L’ACA sempre actua a partir d’uns protocols establerts. És veritat que quan hi ha sequera l’aigua és un dels grans temes de conversa de la gent. Però nosaltres sempre gestionem com si hi hagués escassetat.

¿A què es refereix?

En general, si podem preservar aigua de bona qualitat als embassaments, mantenint el cabal ambiental als rius, ho fem. Sempre que podem tancar les aixetes, les tanquem. Apliquem la cultura de l’estalvi en gran. Això sí, sempre deixem que circuli alguna cosa d’aigua. Per mantenir-ne un bon estat, és òptim que l’aigua vagi sortint i entrant, tot i que sigui amb un mínim cabal.

¿També quan hi ha pluges abundants?

Jo sempre dic que amb cada riuada, comença la pròxima sequera. Pot ser que no sigui ben bé així, però a l’ACA treballem com si això fos una veritat irrefutable. Si es pot guardar, es guarda.

¿El Gloria va ser l’última ocasió en què no podien guardar aigua de tanta que queia?

Sí.

¿Com ho recorda?

Van ser dies intensos. Estàvem en constant diàleg amb Protecció Civil. Els embassaments estaven al 90% i venien més pluges, havíem d’obrir comportes. Anàvem tancant i obrint, mentre s’anaven enviant avisos a la població.

¿Sempre hi ha algú de guàrdia en aquest departament?

Sí. Cal anticipar les possibles riuades. I si ha plogut i es pot reservar més aigua en un pantà, també cal fer-ho, tot i que siguin les cinc de la matinada. En qualsevol moment, pot ser que hàgim de prendre una d’aquestes decisions.

Posi un exemple de la gestió quirúrgica que realitzen.

El gran paradigma és l’engranatge Sau-Susqueda. Al pantà de Sau arriba aigua de menys qualitat. Però la que enviem a Susqueda ha de ser bona, ja que d’allà anirà a la potabilitzadora. Sempre que podem traslladar aigua cap a Susqueda, ho fem, però hi ha molts condicionants que influeixen en això.

¿Com quins?

Notícies relacionades

A l’estiu, la proliferació d’algues és més elevada i hem d’anar amb compte. Ara, gairebé no estem enviant aigua de Sau cap a Susqueda. En canvi, a la primavera, gairebé buidem el pantà sencer.

¿En aquests moments, com està el sistema dels rius Ter i Llobregat?

Les reserves estan baixant perillosament i hi ha el risc que la qualitat empitjori. Però tot dependrà de si tenim una tardor seca, com les últimes, o no.