en guàrdia
Enrique Velasco: "Amb cada riuada comença una nova sequera"
Entrevista amb el cap de recursos hídrics de l'ACA
L'estiu obliga a una gestió quirúrgica de l'aigua a Catalunya
¿És més difícil gestionar els embassaments quan s’està en plena sequera?
L’ACA sempre actua a partir d’uns protocols establerts. És veritat que quan hi ha sequera l’aigua és un dels grans temes de conversa de la gent. Però nosaltres sempre gestionem com si hi hagués escassetat.
¿A què es refereix?
En general, si podem preservar aigua de bona qualitat als embassaments, mantenint el cabal ambiental als rius, ho fem. Sempre que podem tancar les aixetes, les tanquem. Apliquem la cultura de l’estalvi en gran. Això sí, sempre deixem que circuli alguna cosa d’aigua. Per mantenir-ne un bon estat, és òptim que l’aigua vagi sortint i entrant, tot i que sigui amb un mínim cabal.
¿També quan hi ha pluges abundants?
Jo sempre dic que amb cada riuada, comença la pròxima sequera. Pot ser que no sigui ben bé així, però a l’ACA treballem com si això fos una veritat irrefutable. Si es pot guardar, es guarda.
¿El Gloria va ser l’última ocasió en què no podien guardar aigua de tanta que queia?
Sí.
¿Com ho recorda?
Van ser dies intensos. Estàvem en constant diàleg amb Protecció Civil. Els embassaments estaven al 90% i venien més pluges, havíem d’obrir comportes. Anàvem tancant i obrint, mentre s’anaven enviant avisos a la població.
¿Sempre hi ha algú de guàrdia en aquest departament?
Sí. Cal anticipar les possibles riuades. I si ha plogut i es pot reservar més aigua en un pantà, també cal fer-ho, tot i que siguin les cinc de la matinada. En qualsevol moment, pot ser que hàgim de prendre una d’aquestes decisions.
Posi un exemple de la gestió quirúrgica que realitzen.
El gran paradigma és l’engranatge Sau-Susqueda. Al pantà de Sau arriba aigua de menys qualitat. Però la que enviem a Susqueda ha de ser bona, ja que d’allà anirà a la potabilitzadora. Sempre que podem traslladar aigua cap a Susqueda, ho fem, però hi ha molts condicionants que influeixen en això.
¿Com quins?
Notícies relacionadesA l’estiu, la proliferació d’algues és més elevada i hem d’anar amb compte. Ara, gairebé no estem enviant aigua de Sau cap a Susqueda. En canvi, a la primavera, gairebé buidem el pantà sencer.
¿En aquests moments, com està el sistema dels rius Ter i Llobregat?
Les reserves estan baixant perillosament i hi ha el risc que la qualitat empitjori. Però tot dependrà de si tenim una tardor seca, com les últimes, o no.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034