Continuen als llimbs 68 projectes de parcs renovables
La plataforma Renovem-nos demana al Govern «un gest» per evitar que vencin terminis i, amb això, caduquin els permisos.
Entitats en defensa de l’habitatge i el medi ambient no han esperat ni una setmana per reclamar una reunió amb la nova consellera del ram, Sílvia Paneque, en què puguin posar sobre la taula les seves propostes. També el sector de les infraestructures està pendent de conèixer les primeres decisions del nou Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
No obstant, les demandes de plataformes com ara Renovem-nos fa anys que esperen. Aquest moviment, que engloba diverses associacions i que apressa a encarrilar una transició energètica justa i ràpida, sempre s’ha mostrat crític amb la lentitud de l’Administració a l’hora d’aprovar nous parcs eòlics o solars. Poques setmanes enrere, en un manifest avalat per desenes de grups ambientals, van suggerir al futur Govern (abans de conèixer el seu color) tres mesures.
La primera d’aquestes no s’ha complert, ja que Renovem-nos apostava per una vicepresidència de Transició Ecològica com la que hi ha al Govern liderat per Pedro Sánchez. En canvi, hi ha marge perquè el nou Executiu de Salvador Illa encari els altres dos desafiaments plantejats: un paquet de 30 accions per accelerar les renovables i la necessitat urgent de coordinar l’estratègia a les universitats, creant un clúster d’investigació centrat en les respostes al canvi climàtic.
Aquesta setmana, l’organització, a més d’exigir una reunió amb Paneque, ha formulat una petició molt concreta. "Un gest que demostraria que el nou Govern va en la bona direcció seria desencallar els 68 projectes d’energies renovables que estan als llimbs", diu Sergi Nuss, portaveu de Renovem-nos.
En concret, es refereix a casos en què ja s’ha concedit l’autorització ambiental i energètica. L’obstacle és un tràmit per part d’Urbanisme (una àrea que compartirà conselleria amb les competències sobre energia). La normativa actual diu que s’ha d’atorgar en un període màxim de 30 dies. Però més de la meitat d’aquests 68 parcs planificats fa més d’un any que esperen. "Corren el risc de perdre els drets de connexió a la xarxa elèctrica per caducitat de terminis", avisa Nuss. L’entitat Oikia també ha reclamat constantment un decret que simplifiqui tràmits administratius.
Notícies relacionadesPer a Renovem-nos, que durant els primers 100 dies el Govern resolgui aquest assumpte és una prioritat. A més, consideren que es tractaria d’un gest important que indicaria el camí que es pretén seguir durant la legislatura. El PSC, durant els últims anys, ha sigut especialment crític en matèria de desenvolupament de les energies renovables.
Associacions en contra de parcs eòlics com el de l’Alt Empordà o l’hipotètic parc renovable marí al golf de Roses han aprofitat per recordar el seu rebuig a aquests projectes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia