Multes de 600 a 30.000 euros per portar armes blanques a sobre

La Guàrdia Civil tramita 14.000 sancions per tinença d’armes il·legals cada any

Multes de 600 a 30.000 euros per portar armes blanques a sobre
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge un nen d’11 anys va morir al ser agredit amb un objecte punxant a Mocejón (Toledo). Per molt petits que siguin i per molt habituats que estiguem a veure navalles o ganivets, simplement portar-los al carrer ens pot sortir car: entre 600 i 30.000 euros de multa. Cada any la Guàrdia Civil fa al voltant de 14.000 propostes de sanció per tinença d’armes il·legals, i tot i que la tendència és a l’alça, això no vol dir que hi hagi més persones pel carrer armades, sinó que es fan més controls més per garantir la seguretat pública.

Així ho recorda, en una entrevista amb Efe, el sergent Moisés Navarro, de la Intervenció Central d’Armes de la Guàrdia Civil, que destaca el "desconeixement" de moltes persones d’una regulació que impedeix anar pel carrer amb ganivets o navalles com si res. "Tenim la concepció que moltes armes blanques, sobretot ganivets i navalles, al tenir un ús més comú en el domicili, en certes activitats com la caça i el senderisme, no estan regulades en cap norma, i no és així", aclareix el sergent.

Perquè totes les armes que poden causar mal a un tercer i intimidar una persona a la via pública estan regulades i sotmeses a control. Totes les persones que portin una arma per la via pública o al cotxe han de tenir una justificació legal per poder-la portar, afegeix Navarro.

Autorització especial

També hi ha una sèrie d’armes que per poder-les tenir a casa s’ha de comptar amb una autorització especial de col·leccionista i s’han de registrar en un llibre específic. Per exemple, els bastons de daga, que a dins hi tenen un fulla metàl·lica; les pistoles elèctriques, que són dispositius que produeixen una descàrrega; el hira-shuriken, conegut comunament com a estrella ninja; el petit punyal de 10 centímetres de fulla de doble tall que, malgrat la mida, és bastant perillós; el tirador perfeccionat, o la navalla de papallona, també molt perillosa. Igual com altres, aquesta última, malgrat el que pugui semblar, està prohibit portar-la i tenir-la a casa sense l’autorització com a col·leccionista.

La imaginació no té límits a l’hora de camuflar-les. Navarro ha vist "coses bastant sorprenents", com armes de foc camuflades en paraigües i bolígrafs pistola. Però el que aa per ara li ha cridat més l’atenció són les armes en telèfons mòbils. Semblen telèfons normals, però són falsos i a dins hi porten una arma de foc. Que en una cosa tan estreta s’hi pugui introduir un sistema que permeti el tret no deixa de sorprendre els agents policials.

També existeixen instruments que es venen per a defensa personal; però, ¿estan tots prohibits? A aquesta pregunta el sergent hi respon que les pistoles elèctiques sí que ho estan, però en canvi no els esprais, si bé han de complir una sèrie de característiques que autoritza el Ministeri de Sanitat. En qualsevol cas, sempre que es porti per la via pública una arma prohibida, sigui de foc o blanca, l’usuari ha de tenir una justificació legal, com per exemple que va a caçar, a pescar, que la necessita per a la feina... És a dir, que es tracti de motius "racionals" i que es porti de "manera segura".

Notícies relacionades

Quan es tracta d’una arma de caça, la legalitat diu que s’ha de portar de casa al vedat de caça, i del vedat de caça ha de tornar a casa. No sempre passa així, però. Passa el mateix si es disposa de llicència per a tret esportiu. Sigui com sigui, si els agents els intercepten en algun control, els portadors d’aquestes armes hauran de justificar el motiu pel qual les fan servir, o sigui, la llicència que els habilita per tenir-les.

¿I si acabem d’adquirir en una botiga un ganivet per a ús casolà i ens agafen? Navarro respon que el que s’ha de fer és dur-lo en un lloc segur, dins l’ embalatge original, no treure’l i portar a sobre el justificant de compra.