Quatre de cada deu homicidis es cometen amb arma blanca

Inquietud en els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona per l’ús de navalles / Només el cap de setmana passat es van registrar sis agressions amb ganivets a Catalunya

Quatre de cada deu homicidis es cometen amb arma blanca
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’ús de ganivets i navalles a la via pública inquieta els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona. Només aquest cap de setmana s’han registrat sis apunyalaments a Catalunya, i tres van ser a Barcelona, alhora que, segons es va saber ahir, divendres va morir un home per les ferides sofertes dies enrere a Arenys de Mar. Més enllà d’això, les armes blanques també s’han convertit en el principal instrument per executar un crim a Catalunya. Del mig centenar de morts violentes ocorregudes aquest 2024, el 44% es van cometre amb ganivets o navalles.

La preocupació policial i social després dels atacs d’aquest cap de setmana, a la qual ha contribuït també l’assassinat d’un nen d’11 anys a Mocejón (Toledo), no és nova d’aquest estiu. De fet, a finals del 2022, la policia va constatar l’augment de joves que sortien de festa amb una arma blanca. El fenomen va ser batejat com a cultura de la navalla amb referència al risc que suposa portar aquest tipus d’arma davant una baralla o una discussió, més encara si s’ha consumit alcohol o drogues.

Casuístiques variades

Els agents van posar llavors en marxa l’anomenat pla Daga, que encara està en vigor, amb controls en zones de discoteca o d’ambient nocturn amb l’objectiu de requisar ganivets o navalles. El 2023 a Barcelona van augmentar, respecte a l’any anterior, un 5% el nombre de confiscacions d’armes blanques i es van incrementar un 20% les denúncies per "tenir o utilitzar armes prohibides", segons dades de la Junta de Seguretat de Barcelona del maig passat.

Les casuístiques dels atacs amb arma blanca són variades. D’una banda, hi ha els intents de robatori. "No és que es cometin més assalts, és que solen ser més violents", expliquen fonts policials. Però, sobretot, els incidents més habituals estan relacionats amb baralles. En són un exemple els successos que s’han encadenat aquest cap de setmana.

La policia catalana investiga dos atacs amb ganivets en dues baralles a Barcelona en les quals es van produir dos ferits, no de gravetat, divendres. Dissabte, els Mossos també van detenir a la Barceloneta quatre sospitosos, d’entre 21 i 34 anys, acusats d’intentar matar un home amb una arma blanca després d’una baralla tumultuària en un parc. L’actuació policial va fer que els implicats sortissin corrents, i per això la policia busca més sospitosos.

Diumenge a la matinada un home va clavar quatre punyalades a un altre per l’esquena a les portes d’una discoteca de Lleida. La policia local va detenir el sospitós i un amic seu que va amagar la navalla que es va utilitzar per a l’atac sota un cotxe. La víctima va ser ingressada d’urgència a l’hospital en estat greu. Els agents investiguen les causes d’aquest enfrontament.

Els Mossos també indaguen un atac amb arma blanca comès a l’avinguda del Carrilet de l’Hospitalet dissabte a les sis del matí, que va deixar dos ferits per arma blanca, que van ser traslladats a l’hospital. La policia sospita que es tracta d’una baralla en la qual hi ha més persones implicades, tot i que únicament dues van rebre atenció mèdica. Es busca la resta d’implicats.

Presó provisional

A més, ahir es va saber que divendres passat va morir un pescador d’Arenys de Mar després de mantenir-se diversos dies ingressat a l’hospital a conseqüència de les greus ferides sofertes durant un atac amb arma blanca al port de la localitat, segons va avançar El Caso. La policia ha aconseguit detenir el sospitós i està sota presó provisional per aquest crim. La setmana passada també es va produir l’intent d’homicidi del pare del jugador del FC Barcelona Lamine Yamal a Mataró. Els agents van arrestar quatre acusats i un d’ells va ingressar a la presó de manera provisional. A més, dijous es va produir una baralla al Vendrell, que va ser difosa per xarxes socials i que va deixar un ferit greu. Els Mossos continuen investigant aquest atac.

Toni Castejón, portaveu del sindicat majoritari dels Mossos SAP-Fepol, explica que "és massa freqüent trobar en un registre armes blanques o que, qualsevol disputa, qualsevol baralla, acabi a ganivetades". A més, destaca que els agents han confiscat des de navalles o ganivets fins a catanes. "En els últims anys, hi ha hagut un grandíssim increment que, sens dubte, ens preocupa moltíssim", lamenta Castejón.

Via pública

A principis de juliol, el comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, va anunciar que en el primer semestre del 2024 els Mossos havien requisat 4.545 ganivets i navalles a la via pública. En tot el 2023, se’n van confiscar unes 9.200, de les quals un 40% es van utilitzar per amenaçar. Sallent va recordar que els atacs principalment es cometen amb armes blanques, ja que és l’instrument que més es fa servir per matar.

Notícies relacionades

En els dispositius nocturns de seguretat del pla Daga implementats aquest estiu, els responsables policials asseguren que cada vegada detecten més navalles i ganivets. En aquest sentit, recorden que un dels problemes que afecten la percepció de risc de la ciutadania és la presència d’armes a l’espai públic, i per això es porten a terme aquests controls preventius.

De fet, els representants polítics també alerten de l’anomenada cultura de la navalla. El tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, insta a augmentar els controls d’armes blanques, no únicament en la celebració de festes populars o a les zones d’oci, sinó també en esdeveniments o grans actes multitudinaris.