L’ACA treballa per evitar el tancament del pantà de Sau

Els gestors de l’aigua restringeixen el buidatge de l’embassament per no «donar menjar» a les algues de Susqueda, que és riu avall.

L’ACA treballa per evitar el tancament del pantà de Sau
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La gestió quirúrgica de la combinació de pantans Sau-Susqueda (tots dos en el curs del riu Ter) ha sigut durant tota la sequera una de les claus per garantir el proveïment. L’embassament de Sau és més amunt que el de Susqueda. Per tant, l’aigua de la pluja arriba primer a Sau. "La qualitat del recurs que va omplint aquest pantà de manera natural no és sempre la millor; per aquesta raó ens encarreguem de gestionar les obertures i els tancaments de la presa al detall", explica Enrique Velasco, cap de gestió de recursos hídrics de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua).

En aquests moments, Sau està per sobre del 20% de capacitat. En els pitjors moments de la sequera va baixar fins a l’1%, mentre que després de la recuperació va arribar al 40%. L’estat de l’aigua, ara mateix, és heterogeni: "A les capes superficials hi ha presència d’algues i en les inferiors la qualitat és dolenta pel llim". Les altes temperatures no només han afavorit l’evaporació, sinó que també han empitjorat la situació de l’aigua. En aquestes circumstàncies, és imprescindible estar molt pendent de quina aigua s’envia a Susqueda.

"Constantment triem: de vegades és millor treure l’aigua superficial i de vegades val més traslladar riu avall la de les profunditats", detalla Velasco. ¿I com es gestiona durant aquests dies? Amb un objectiu prioritari: evitar el confinament de l’embassament. Dit d’una altra manera, s’intenta aconseguir que sempre quedi una comporta de la presa disponible que permeti enviar a Susqueda aigua que procedeixi de la part més profunda del pantà.

L’aigua de la part inferior, a l’estiu, conté fòsfor i nitrogen, que apareixen per la calor i la llum: "L’embassament és més àcid". Aquestes dues substàncies són "aliment" per a les algues. "Si enviem fòsfor i nitrogen a Susqueda, estem alimentant les algues i facilitant-ne la proliferació, cosa que podria ser un problema per a la potabilització de l’aigua", precisa Velasco. Si es desembassa massa aigua i Sau es buida, només quedarà lliure la comporta inferior. I com que no es pretén traslladar fòsfor i nitrogen, s’hauria de confinar el pantà i de deixar de portar aigua cap a Susqueda.

Dues comportes

Notícies relacionades

Aquesta és l’explicació per la qual les reserves de Sau disminueixen a un ritme baix: per tenir sempre disponibles dues comportes i no només la inferior. "Quan la qualitat de l’aigua era millor, a la primavera, traslladàvem aigua sense parar", assenyala Velasco. La idea de l’ACA, sempre que es pot, és omplir Susqueda amb aigua de bona qualitat, que després acabarà a la planta de tractament de Cardedeu. "Fa unes setmanes, però, vam canviar l’estratègia i vam decidir anar més a poc a poc; ara ens interessa que Sau baixi a ritme molt lent per no haver de confinar-lo".

El mantra de l’ACA és que l’aigua de Susqueda és "sagrada".

Temes:

Cardedeu Calor