Pròxims a l’assassinada de Rubí diuen que l’home "no va acceptar la ruptura"

Amics i veïns de les dues assassinades a Rubí i a Castellbisbal mostren la seva consternació i repulsa davant un crim que deixa cinc orfes. Segons l’entorn d’una d’elles, l’alt cap policial, segona autoritat de la Policia Nacional a Catalunya fins que es va jubilar l’any passat, tenia un comportament «tòxic».

Pròxims a l’assassinada de Rubí diuen que l’home "no va acceptar la ruptura"
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de nou mesos de relació, ella el va voler deixar, però ell no ho va acceptar. "S’havia adonat que la relació anava malament, ell era molt tòxic i ella va dir fins aquí. Era una dona molt feminista i va voler acabar aquesta història", explica una companya de feina de Pilar Muñoz, la dona de 60 anys i funcionària municipal de Rubí que dimarts va ser assassinada per la seva exparella i comissari jubilat de la Policia Nacional, Juan Fortuny de Pedro. Només 15 minuts després, el que va ser número dos del cos a Catalunya va matar Maria Àngels Pi, la dona amb la qual havia mantingut una relació durant més de 20 anys, tot i que estaven separats. "Estem destrossats", deien veïns, amics i companys de les dues víctimes. Tant Rubí com Castellbisbal van guardar ahir un minut de silenci en senyal de repulsa d’aquest doble crim masclista que deixa orfes de mare cinc fills.

La Pilar, "compromesa"

"Era una dona molt guapa, elegant, llestíssima i molt bona persona", recorda sobre la Pilar una veïna amb qui va compartir replà durant una dècada. Totes dues es van ajudar durant l’adolescència de les seves filles, de la mateixa edat. També recorda com la Pilar, funcionària de l’ajuntament durant més de 20 anys, li va recomanar apuntar-se a unes ajudes per a dones emprenedores. "Vaig obrir un negoci i ella em va ajudar moltíssim".

També una amiga i companya de feina ressalta la seva valentia i compromís. "Era una dona feminista, empoderada i intel·ligent". Havia estudiat Magisteri i tenia dues filles, de més de 20 anys, fruit d’una relació anterior. Ara feia diversos mesos que estava de baixa per un problema de salut. "No sé dir què passava aquests últims dies, però sí que sé que ell era molt gelós i controlador i no va acceptar quan ella el va voler deixar".

La història de la Pilar transcorre gairebé en paral·lel amb la de Maria Àngels Pi, l’exdona del comissari que residia a Castellbisbal i que va ser assassinada d’un tret només uns minuts més tard. La Maria Àngels, coincideix també el seu entorn, era forta. El primer rostre que un es trobava a l’arribar a Cal Pupinet, el restaurant més reconegut de Castellbisbal. "Havien aixecat el negoci amb els seus germans i cosins, era una dona molt valenta, molt independent i emprenedora", recorden els seus veïns.

La Maria Àngels feia un any que s’havia jubilat, recorda el Fran, un veí. També feia un any que s’havia separat de Fortuny, tot i que pocs ho sabien. "Jo pensava que continuaven junts, perquè just el dia abans el vam veure amb la bici elèctrica anant a buscar el pa", diu un veí, que recorda la seva arribada a Castellbisbal, poc abans de l’any 2000. Igual que la Pilar, la Maria Àngels tenia dos fills d’una relació anterior. Amb Fortuny van tenir una altra filla, que ara està a punt d’arribar a la trentena. Va ser precisament ella la que va descobrir el cos de la seva mare i del seu pare, que es va acabar suïcidant.

Notícies relacionades

"Tots tenim responsabilitat per revertir la situació, tot canvi ha de començar prenent consciència. No ens podem mantenir en silenci ni impassibles. No és un assumpte privat: és una realitat persistent i una qüestió que requereix el compromís i atenció de tothom", va assenyalar l’Anabel, amiga de la filla de la Maria Àngels, en el minut de silenci organitzat a Castellbisbal, on es van reunir més de 200 persones. "Estem consternats, sentim molt rebuig, indignació i dolor", va lamentar l’alcaldessa Maria Dolors Conde.

¿Va passar el mateix que amb la Maria Àngels? És la pregunta que ara es fan alguns veïns de Castellbisbal. "Era una dona molt reservada, tots dos ho eren. Però sí crec que alguna cosa d’això hi havia, que és un crim evitable", continua una dona que sovint quedava amb la Maria Àngels per practicar esport. "Feia uns mesos que ella estava molt prima i trista... i també recordo que quan ell l’acompanyava a comprar sempre es quedava fora de la botiga. Després li deia: ‘¿Ja estàs?’. Sempre era així".