INFORME D’INTERIOR

Moltes migrants irregularspateixen violència masclista

Una de cada tres víctimes que disposen de protecció policial no té permís de residència i treball, cosa que les fa més vulnerables.

Moltes migrants irregularspateixen violència masclista
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un de cada tres casos amb seguiment policial per violència de gènere a Espanya correspon a víctimes estrangeres, segons dades del Ministeri de l’Interior. Els expedients restants del sistema VioGén són relatius a víctimes espanyoles.

Ser migrant i estar en situació administrativa irregular són dos factors de risc respecte a la vulnerabilitat de les víctimes d’agressions masclistes: l’aïllament social, la falta de coneixement de l’idioma, la dependència del botxí o la precarietat econòmica.

L’últim anuari estadístic del Ministeri d’Interior, relatiu al 2023, precisa que –el 31 de desembre de l’any passat– el 32,21% dels casos actius en el sistema de seguiment policial VioGén corresponien a víctimes estrangeres. Els casos actius són aquells que estan sota seguiment de les forces i cossos de seguretat o les policies locals després d’haver interposat una denúncia, informa Efe.

Aquest percentatge és similar al registrat en l’estadística de feminicidis: el 32,3% de les dones assassinades a Espanya per les seves parelles o exparelles des del 2003 eren estrangeres.

Notícies relacionades

Llatinoamèrica i Europa

L’anuari detalla que el 5,85% de les víctimes dels casos actius de VioGén han nascut en un país de la UE diferent d’Espanya; el 17,92%, a Llatinoamèrica; el 5,11%, al Magrib; el 2,22%, a l’Europa que no pertany a la UE; el 0,54%, a l’Àfrica subsahariana, i el 0,55% restant, en altres territoris. Entre les víctimes nascudes a la UE, el 52,12% procedeix de Romania; el 8,98%, de Bulgària; el 5,89%, d’Alemanya; el 5,29%, de França; el 5,27%, de Polònia, i el 4,57%, de Portugal. Quant a les dones registrades a VioGén que procedeixen de Llatinoamèrica, el 24,92% són de Colòmbia; el 12,02%, de l’Equador; el 8,77%, del Perú; el 6,52%, del Brasil; el 6,43%, del Paraguai; el 6,36%, de Bolívia; el 5,12%, de la República Dominicana, i el 4,75%, de l’Argentina. El Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere estableix la necessitat de dissenyar protocols específics i mesures especialitzades per atendre els col·lectius de dones més vulnerables.