La vacuna a l’inici del cicle endarrereix la menstruació
No s’ha pogut demostrar que la mateixa infecció de la covid causés alteracions
Una altra investigació suggereix tenir en compte el període per dissenyar futures polítiques d’immunització contra la covid-19.
Junt amb l’estudi Efectes del confinament pel SARS-covid-19 sobre el patró menstrual (el primer que demostra com el tancament domiciliari va afectar les regles de les dones), ginecòlegs de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) –en col·laboració amb l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas) i l’aplicació de seguiment de cicles Lunar– també han investigat com les vacunes contra el coronavirus van tenir un impacte en les sagnies. "Vam veure que la vacunació podia comportar una alteració del cicle menstrual, però aquesta depenia del moment del cicle en què la dona es vacunava", explica el doctor Josep Perelló.
Els efectes de les vacunes de la covid-19 en les regles ja van ser recollits anteriorment en diferents estudis, que van demostrar que aquests fàrmacs van provocar, en algunes dones, sagnies irregulars, més abundants de l’habitual o més escasses. Amb aquesta nova investigació liderada per Sant Pau es demostra, concretament, com la vacuna contra el coronavirus va afectar en funció del moment en què es va administrar.
El moment del cicle
Així, si la dona es vacunava al principi del seu cicle menstrual, hi havia la "possibilitat" que es produís una alteració. Aquestes incidències consistien, bàsicament, en el retard de la regla entre un i dos dies. No obstant, les que es vacunaven en la segona part del cicle no eren tan sensibles a les alteracions. L’article ¿És rellevant la fase del cicle menstrual quan es rep la vacuna contra la covid-19?, liderat pel ginecòleg de Sant Pau Josep Perelló –amb la col·laboració de l’Institut d’Investigacion en Intel·ligència Artificial d’Aquas– i publicat a l’American Journal of Obstetrics & Gynecology, va recollir informació proporcionada per part de les usuàries en l’aplicació de mòbil Lunar per fer un seguiment del cicle i la seva menstruació.
Els resultats de la investigació, que comptava amb una base de dades d’un total de 28.876 usuàries i 162.529 cicles menstrules, demostren que la vacunació durant la fase lútia (la segona part del cicle, en la qual es produeix l’ovulació i que s’estén del dia 14 al 28) té un "efecte protector" sobre els efectes adversos de la vacuna contra la covid-19 i la inducció de trastorns del cicle menstrual, en comparació amb la vacunació durant la fase fol·licular (la preovulatòria, que es comprèn entre el primer dia de menstruació i l’ovulació). Aquests resultats suggereixen tenir en compte la fase del cicle menstrual de les dones en edat reproductiva per al disseny de futures polítiques de vacunació contra la covid-19 o altres infeccions.
Malgrat que l’estrès causat pel confinament així com la vacuna (depenent d’en quin moment del cicle de la dona es va administrar) sí que van tenir un impacte en els cicles menstruals, no s’ha pogut demostrar, tal com expliquen aquests ginecòlegs, que la mateixa infecció del virus causés alteracions en les regles.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034