AVENÇ SANITARI

La insulina d’aplicació setmanal ultima el desembarcament a Espanya

«Si s’aprèn bé a manejar-les, suposarà un gran alleujament», diu la doctora Ciudin

Els pacients amb diabetis, tant de tipus 1 com de tipus 2, que s’han de punxar cada dia o, fins i tot, més d’una vegada al dia, s’estalviaran moltes injeccions: el dispositiu administrarà l’hormona de manera lenta i regulada.

Una mujer se inyecta insulina con un bolígrafo.

Una mujer se inyecta insulina con un bolígrafo. / EL PERIÓDICO

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A partir de l’any que ve, previsiblement, estaran disponibles a Espanya les insulines setmanals, que permetran a les persones amb diabetis tipus 1 punxar-se una vegada a la setmana en comptes de fins a dues vegades al dia, com fan en l’actualitat. Aquest nou dispositiu suposarà un pas endavant en el tractament d’aquesta malaltia. A finals dels anys 80 es va començar a desenvolupar la tecnologia perquè avenços com aquest, que no són ni de bon tros el final, siguin avui possibles.

"Nosaltres participem en l’assaig clínic de la insulina setmanal de Lilly. Es tracta d’insulina d’alliberament molt lenta; és a dir, tu te la punxes una vegada a la setmana i la insulina s’allibera de mica en mica al teu cos", explica l’endocrinòloga Andreea Ciudin, coordinadora de la Unitat de Tractament Integral d’Obesitat de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Tipus 1

En el 99% dels casos, la diabetis tipus 1, una malaltia autoimmune, es produeix perquè la persona té uns anticossos que es "mengen" les cèl·lules que fabriquen insulina, una hormona alliberada pel pàncrees i, en concret, per un tipus de cèl·lules anomenades beta. "Hi ha uns anticossos que ataquen aquestes cèl·lules i, amb el temps, aquestes persones es queden sense la capacitat de fabricar insulina. Aquí és quan apareix la diabetis tipus 1", afegeix Ciudin.

Una persona sana fabrica insulina de manera contínua. L’organisme compta amb una insulina basal (o lenta) que se sintetitza de manera constant durant tot el dia. En paral·lel, el pàncrees produeix insulina ràpida quan la persona menja per compensar els aliments. Però una persona amb diabetis tipus 1 no pot generar aquestes hormones, de manera que s’ha de punxar una insulina basal entre una i dues vegades al dia i una insulina ràpida cada vegada que menja. I se l’ha de posar en funció del nivell de sucre en sang que tingui.

Així, les insulines setmanals, que simularan el funcionament d’un "pàncrees sa" –que ja es comercialitzen als EUA i que pròximament arribaran a Espanya i la resta d’Europa–, canviaran de manera significativa la vida d’aquests pacients. Com recorda la doctora Ciudin, hi ha persones que debuten amb diabetis tipus 1 als 15 anys i s’han de punxar tota la vida.

De fet, la bomba d’insulina, al consistir en un petit dispositiu que allibera insulina a través d’un catèter, ja va comportar una millora en la vida de les persones amb diabetis. "Però els pacients porten dos dispositius: el motor i el catèter, i per anar a la piscina o la platja se l’han de treure", explica Ciudin. Les insulines setmanals, per tant, representaran un pas més enllà.

En el cas de les persones amb diabetis tipus 1, aquest nou medicament cobrirà només la insulina basal; és a dir, cada vegada que mengin continuaran havent de posar-se la insulina ràpida. Però en el cas dels pacients amb diabetis tipus 2, que són la majoria (més del 95% dels casos) i que s’administren insulina una o dues vegades al dia, la insulina setmanal sí que els evitaria les punxades diàries.

Insulines intel·ligents

A més, però, científics dels EUA, Austràlia i la Xina estan desenvolupant una insulina intel·ligent (smart insulin, en anglès) que, de cara al futur, podria canviar el tractament de les persones amb diabetis tipus 1. Es tracta d’una teràpia que avalua els nivells de sucre en sang en temps real i només actua en cas que sigui necessari per evitar la hiperglucèmia. Aquest nou fàrmac eliminaria per complet la dependència de les injeccions d’insulina. Els metges, però, afirmen que encara falta temps perquè desembarqui aquesta generació de medicaments.

"Hi ha diverses publicacions sobre això, però encara és tot molt incipient. Seria realment el que canviaria la vida dels pacients, tot i que falta molt temps perquè sigui una realitat. Hi ha hagut problemes tècnics i, de moment, només s’ha provat amb ratolins de laboratori. No és tan fàcil", explica Analía Ramos, endocrinòloga de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona. Per a ella, el més revolucionari, a curt termini, seran precisament aquestes insulines setmanals.

Segons el cap d’Endocrinologia de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, Antonio Pérez, la tecnologia perquè les insulines intel·ligents es converteixin en realitat fa que es desenvolupa des de finals dels anys 80. "Administrar una insulina que només actuï quan realment és necessari canviaria molt el tractament de la diabetis", assenyala Pérez. Però com Ramos precisa que "no és un avenç que hagi de ser per a l’any que ve".

Notícies relacionades

Segons Pérez, "automatitzar tot el sistema de tractament" de la diabetis és ara mateix el "repte". És a dir: convertir l’administració de la insulina en un "sistema automàtic": "Que el pacient es posi el tractament cada ics temps i se n’oblidi", assenyala Pérez. Les insulines setmanals seran un primer pas en aquesta direcció.

Tot i això, com precisa la doctora Ciudin, les insulines setmanals obligaran a haver d’aprendre’n el funcionament. "Els metges hauran d’aprendre a manejar dosis altíssimes d’insulina. Pensa que una dosi setmanal inclourà moltes unitats diàries d’insulina. I s’ha de tenir en compte que el que et punxes avui continuarà funcionant set dies. És a dir, seria un problema si et passessis de dosi", indica aquesta endocrinòloga. "Representaran un canvi important per als metges. Però són un gran avenç: si s’aprèn bé a manejar-les, suposarà un gran alleujament", afirma.