Un desenllaç que es pot allargar

Sigui quina sigui la sentència, les parts la podran recórrer davant el Tribunal d’Apel·lacions i el Suprem, tot i que és estranyíssim que les instàncies superiors modifiquin qüestions transcendentals.

Un desenllaç que es pot allargar
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Tot just alguns funcionaris, advocats amb maletins i un parell d’occidentals amb pinta patibulària havien sigut cridats a pujar aquest dijous al matí (la passada matinada a Espanya) les escales del Tribunal Provincial de Samui, un patracol de ciment perpetrat al peu d’una bigarrada vall, envoltat d’arbres que ballen amb aquesta brisa humida que avança els xàfecs tan fogosos com succints del monsó sud-asiàtic. El frenesí va marcar tota la jornada, amb desenes de periodistes arribats des d’Espanya per informar de la mediàtica sentència i de l’arribada de l’acusat, Daniel Sancho, lletrats i familiars. No serà el final del camí judicial, però sí que fixarà una fita de la qual no acostumen a allunyar-se les instàncies superiors a Tailàndia.

És el dia D per a Daniel Sancho, presumpte xef i esforçat youtuber, fill i net de cèlebres actors, a presó provisional des d’agost de l’any passat per la mort d’Edwin Arrieta, cirurgià colombià, a la veïna illa de Panghan. El ventall continuava obert en la vigília, des de l’absolució per defensa pròpia a la pena de mort per assassinat premeditat. De la sentència dependrà la presó on la complirà, un assumpte tan rellevant a Tailàndia com els anys de condemna, i la seva tornada a Espanya.

Matí llarg

La casuística anticipa un matí llarg. Fins a tres hores es pot allargar la lectura íntegra de la sentència amb traducció al castellà, segons càlculs de les parts. L’acte vorejarà la intimitat. Han sigut convocats el reu i els seus pares, els advocats, el fiscal i representants de l’ambaixada. La premsa, com és costum, estarà escales avall.

Les expectatives ambicioses de les parts anticipen més batalles. Contra aquesta sentència hi pot haver recursos davant el Tribunal d’Apel·lacions primer i el Tribunal Suprem després. Fins ara, Ramón Chipirrás, lletrat de la defensa, ha eludit la qüestió. Metapon Suwanchare, advocat de l’acusació, calcula entre un i tres anys si la qüestió arriba fins al Suprem. L’hemeroteca suggereix més brevetat. A Artur Segarra, català condemnat per matar i esquarterar un altre, li van tombar els seus recursos en poc més d’un any. És estranyíssim, en qualsevol cas, que les instàncies superiors modifiquin qüestions transcendentals de la sentència original.

La longitud de la condemna també fixarà el destí de Sancho. Si és superior a 15 anys haurà d’acomiadar-se de la presó de Samui, molt amable i esponjada per als estàndards nacionals, on practica ioga i muay thai en el mòdul hospitalari amb què ha sigut premiat per una presumpta lesió que sembla incompatible amb la pràctica diària d’arts marcials.

Notícies relacionades

Si supera els 25 anys, serà traslladat a la presó de Surat Thani o la de Nakhon Si Thammarat, amb poblacions recluses que multipliquen per 10 vegades la de Samui, però encara molt lluny dels rigors de les de Bangkok. A Bang Kwang, anomenada el Gran Tigre per com devora els seus inquilins, continua Segarra després d’haver sigut portat allà pocs dies després de la seva condemna. Les possibilitats que coincideixin en una de les presons més temudes del món són escasses, jutgen ara els picaplets, després que airegessin aquesta possibilitat durant mesos. En el trasllat de reus, com en tants altres assumptes tailandesos, l’ampli marge per a la discrecionalitat arruïna els pronòstics.

La tornada a Espanya és prioritària per a Sancho i el seu equip. Les promeses policials d’un ràpid trasllat i altres enganyifes, han argumentat en el judici, van tenir a veure en les seves primeres confessions. Ara depèn que es compleixin les condicions estipulades en el tractat de trasllat entre Espanya i Tailàndia. Una condemna a mort ho impediria. Per a qualsevol pena de presó haurà de complir quatre anys abans de sol·licitar-la i rebre la llum verda per part dels dos governs. I faltarà, encara, que hagi satisfet la indemnització a la família de la víctima que fixi la sentència. Els advocats de l’acusació han demanat 30 milions de bahts, gairebé 800.000 euros. És una suma estratosfèrica per als estàndards locals, calculada partint del forat deixat per un cirurgià exitós que sostenia els seus familiars.