La dessalinitzadora de la Costa Brava fa enfadar els ecologistes

Aigua és Vida aplaudeix que la planificació hídrica sigui prioritat del nou Govern, però adverteix que primer cal plantejar reduir la demanda.

La dessalinitzadora de la Costa Brava fa enfadar els ecologistes

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El miracle de convertir aigua salada en aigua potable no surt gratis. Dessalinitzar, en realitat, és molt més car que el procés de regenerar. No obstant, davant l’escassetat persistent de l’embassament de Darnius Boadella, el Govern de la Generalitat ha decidit construir una nova planta dessalinitzadora a l’Alt Empordà a fi de garantir el proveïment d’aigua potable a la zona. Aquesta proposta, que encara és incipient, ha generat satisfacció i rebuig en diferents sectors implicats en la gestió de l’aigua.

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona fa temps que defensa una infraestructura d’aquest tipus com a resposta als problemes del territori, amb un elevat consum d’aigua a causa del turisme. Tot i que fins ara s’ha apostat per dessalinitzadores mòbils com a solució temporal, diversos ajuntaments de la comarca han reclamat en més d’una ocasió disposar d’una de fixa que podria ubicar-se per sota del cap de Creus (a Roses, Empuriabrava, Sant Pere Pescador o una altra localitat pròxima).

Notícies relacionades

De fet, l’exconseller David Mascort ja va admetre mesos enrere que s’havia de trobar "una solució estructural" per a aquest punt crític i va esmentar l’opció d’instal·lar una dessalinitzadora que s’afegís a la del Prat, a la de Blanes i a les dues que ja estan planificades (Tordera 2 i Foix, a Blanes i Cubelles). Ara, la consellera Sílvia Paneque dona forma al que només era una possibilitat i es compromet a emprendre aquesta planta al nord de la Costa Brava.

Dante Maschio, portaveu de la plataforma Aigua és Vida, adverteix que dessalinitzar no és la millor opció: "Considerem que és necessari plantejar el debat sobre la reducció de la demanda i no pensar només a eixamplar l’oferta d’aigua". En qualsevol cas, des d’Aigua és Vida veuen amb bons ulls el fet que la gestió de la sequera sigui una prioritat per a l’Executiu encapçalat per Salvador Illa. "Confiem a poder traslladar la nostra posició a la consellera", assegura el portaveu.

Temes:

Blanes Govern