Mor Santiago Rey, editor i president de ‘La Voz de Galicia’

Fill Predilecte de la Corunya i Medalla d’Or de Galícia, la seva vida va estar lligada durant sis dècades al diari que va fundar el seu avi i del qual va assumir la presidència l’any 1988.

Mor Santiago Rey, editor i president de ‘La Voz de Galicia’
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Santiago Rey Fernández-Latorre, un home sense qui no es pot entendre el sector dels mitjans de comunicació a Galícia en aquest segle, va morir ahir a la Corunya als 85 anys a causa d’una fallada multiorgànica després d’un ingrés hospitalari. Estava casat amb Salomé Fernández San-Julián i era net del fundador del diari La Voz de Galicia Juan Fernández Latorre. L’editor, nascut a la Corunya el 31 d’agost 1938, era propietari i president de la Corporación Voz de Galicia –que engloba també l’emissora Radio Voz i la productora Voz Audiovisual–, l’institut demoscòpic Sondaxe i el diari digital La Voz de Asturias, entre altres empreses vinculades al sector de la comunicació.

Santiago Rey Fernández-Latorre solia dir que va néixer sobre una rotativa. Ahir, els seus treballadors, família, pròxims i representants de la vida política, econòmica, social i cultural de la comunitat van vetllar les seves restes a la capella ardent instal·lada en una de les sales del seu museu homònim a la seu del grup editorial a Sabón.

Llicenciat en Dret, va estar vinculat durant tota la seva vida al diari que va fundar el seu avi a la ciutat de la Corunya, ocupant, de manera ininterrompuda, diversos càrrecs en l’organigrama de l’empresa periodística des de l’any 1963: primer en la gerència, després, com a conseller delegat fins a 1988 i, finalment, com a president, quan va substituir el seu germà Emilio al capdavant de la corporació mediàtica.

No li van faltar en vida distincions. Entre aquestes, figuren sengles doctorats honoris causa en les Universitats de la Corunya i de Lleó. Va ser condecorat amb la Medalla d’Or de Galícia l’any 2005, en els últims mesos de Govern de Manuel Fraga a la Xunta. L’exalcalde Francisco Vázquez el va nomenar Fill Predilecte de la Corunya l’any 2001.

És a més Fill Predilecte de la província de la Corunya i Fill Adoptiu dels ajuntaments de Ferrol, Muxía, Ortigueira i Culleredo. Va ser distingit amb la Gran Creu del Mèrit Civil (1986) i el 2022, coincidint amb el 140è aniversari de La Voz de Galicia, el rei Felip VI el va condecorar amb la Gran Creu d’Isabel la Catòlica.

Santiago Rey va crear, l’any 2001, la Fundació que porta el seu nom per assegurar la continuïtat empresarial i editorial de La Voz de Galicia i les seves empreses, segons va dir en un comunicat la Corporación Voz. També va contribuir a potenciar la Biblioteca Gallega, per impulsar el llegat d’autors com Manuel Murguía i Eladio Rodríguez. Va llançar una iniciativa semblant, la Biblioteca 120, pel 120è aniversari de La Voz.

L’activitat professional de Santiago Rey al món de la comunicació fora de les fronteres gallegues es va desenvolupar com a president de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols, d’Antena 3 Galicia, i del Grup Cable, de Diario de León i de Diario16, i també conseller de l’agència Colpisa, d’Antena 3 TV i Antena 3 Radio. Des de 1987 a 1995, va presidir l’empresa TESA (Taller de Editores), editora d’El Semanal. Va presidir també l’Institut Internacional de Premsa (IPI). És autor de diversos centenars d’articles. Un llibre Yo protesto, reuneix alguns dels més recents, així com algunes de les seves intervencions públiques.

Notícies relacionades

Condol per la pèrdua

El president de la Xunta, Alfonso Rueda, que va acudir a la capella ardent acompanyat pels conselleiros, va dir que el difunt "forma part de la història de Galícia" i serà recordat com "un gran de la comunicació", unes manifestacions a què es van unir altres dirigents de tots els partits. La líder del BNG, Ana Pontón, va expressar les seves "condolences" i el secretari general del PSdeG, José Ramón Gómez Besteiro, es va referir a l’editor com "un pilar del periodisme gallec" i "un home profundament compromès amb Galícia".