Els metges aconsellen exercici i treure catifes

Molts accidents domèstics es poden prevenir. El consell més important és ser conscient del que es pot fer i el que no. 

Els metges aconsellen exercici i treure catifes
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les caigudes accidentals a casa ja desbanquen els accidents de trànsit o esportius com la principal causa de lesió medul·lar aguda. Els majors de 75 anys són el principal perfil de pacient, a causa de l’envelliment poblacional. Així, segons assenyala la cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars de l’Hospital Vall d’Hebron, Lluïsa Montesinos, la medicina es troba davant un "canvi de paradigma", a causa de l’augment d’avis amb lesió medul·lar aguda per caigudes al domicili.

La recomanació principal per evitar caigudes és que totes les persones, en la mesura de les seves possibilitats, realitzin exercici físic, perquè l’activitat contribueix a enfortir ossos, músculs i l’equilibri. Però, a més, es recomanen altres mesures com, per exemple, treure les catifes de casa. Són una de les causes de més ensopegades. La doctora Montesinos recomana directament eliminar-les, però, en cas que no es treguin, les catifes han d’estar ben subjectes a terra o disposar de superfícies antilliscants.

La cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars del Vall d’Hebron també creu que és important ser del tot conscients de si es necessita algun tipus de suport (bastó o caminador) al sortir de casa. I també pensar bé què es pot fer i què no. Per exemple: no tothom pot "pujar a una escala a posar una cortina". També és important evitar les sandàlies i xancletes, per prevenir ensopegades.

Els experts recomanen, paral·lelament, posar baranes al bany, per a l’ús de la banyera, dutxa i lavabo i, si és possible, substituir la banyera per una dutxa. A més, els cables de l’electricitat no han d’estar a terra o en zones de pas. També és important col·locar les coses ni massa altes ni massa baixes, que tot estigui a l’abast de la mà, i d’aquesta manera evitar l’ús d’escales.

Notícies relacionades

Bona il·luminació

A més, és important que la casa tingui bona il·luminació, de manera que s’eviti ensopegar amb objectes difícils de veure. Són importants els llums nocturns al passadís, vestíbul, dormitori i bany. Abans d’aixecar-se del llit o d’una cadira, és recomanable asseure’s uns minuts a la vora abans de posar-se dret. A més, si la persona nota marejos o disminució de la visió, ha de consultar amb el seu metge.

Temes:

+Salut