ENTRE ELS JOVES

L’OMS avisa del poc ús "alarmant" del preservatiu

Els membres de famílies amb ingressos baixos són més reticents a la protecció

L’organització indica que gairebé un terç dels adolescents europeus no van utilitzar condó ni la píndola anticonceptiva en l’última relació sexual.

L’OMS avisa del poc ús "alarmant" del preservatiu
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ús del preservatiu entre els adolescents ha patit un declivi "alarmant" en l’última dècada, cosa que multiplica el risc d’infeccions per transmissió sexual i els embarassos no desitjats, segons va advertir ahir l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Gairebé un terç dels adolescents europeus no van utilitzar condó ni la píndola anticonceptiva en la seva última relació sexual, una dada que amb prou feines ha variat des del 2018.

En el cas dels joves, la proporció dels que el van utilitzar en el seu coit més recent va baixar del 70% al 61% i, en les joves, del 63% al 57%, segons apunta l’estudi, que inclou dades d’adolescents de 15 anys de 42 països i regions recopilades entre els anys 2014 i 2022. L’estudi també revela que els adolescents de famílies amb ingressos baixos són més reticents a l’ús del preservatiu (el 33% no el va utilitzar en la seva última reacció, davant el 25% dels de famílies més adinerades).

"Les dades indiquen que l’alta prevalença de sexe sense protecció revela bretxes significatives en l’educació integral sobre la sexualitat conforme amb l’edat, inclosa l’educació sobre salut sexual, i en l’accés als mètodes anticonceptius", explica l’informe d’OMS-Europa, que inclou 53 països, entre els quals hi ha Rússia i antigues repúbliques soviètiques.

Inversió en educació

Notícies relacionades

L’OMS ressalta la necessitat "urgent" de destacar aquestes tendències "preocupants" i promoure unes pràctiques sexuals més segures a través de més inversió en educació sexual, el reforç dels serveis de salut sexual i l’impuls a la investigació sobre les raons subjacents en l’ús del preservatiu.

"L’educació sexual integral conforme amb l’edat continua sent descurada a molts països, i on sí que està disponible, ha patit atacs creixents en anys recents sota la falsa premissa que anima les conductes sexuals", assenyala el director d’OMS-Europa, Hans Kluge.