Fàrmac eficaç per al 50% de pacients amb insuficiència cardíaca

Un assaig coliderat per Bellvitge demostra que la finerenona millora la supervivència de persones amb malaltia renal sense opció terapèutica.

Àrea de malalties del cor de l’Hospital de Bellvitge. | EL PERIÓDICO

Àrea de malalties del cor de l’Hospital de Bellvitge. | EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Canvi en el tractament clínic de la insuficiència cardíaca. Un fàrmac (la finerenona), que fins ara es prescrivia en determinats casos de malaltia renal crònica, ha demostrat ser eficaç en un de cada dos pacients que pateixen una insuficiència cardíaca, una afecció en la qual el cor ja no pot bombar sang rica en oxigen a la resta del cos. L’Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat) ha coliderat l’assaig internacional Finearts-HF, el qual confirma, per primera vegada, l’eficàcia de la finerenona a l’hora de reduir l’empitjorament i augmentar la supervivència d’aquests malalts del cor.

En concret, el fàrmac és útil per als pacients amb insuficiència cardíaca que tenen una fracció d’ejecció (el percentatge de sang que el ventricle esquerre bomba cap a l’aorta en cada contracció) del 40% o més. Fins ara, aquest segment de pacients no comptava amb cap solució terapèutica, més enllà dels inhibidors del cotransportador de sodi-glucosa tipus 2 (iSGLT2), uns medicaments que tenen només un efecte parcial. Uns 250.000 catalans tenen insuficiència cardíaca.

Sense precedents

"És una gran fita, un avenç sense precedents per a aquest tipus de pacients", assegura el cardiòleg Josep Comin, director de l’Àrea de Malalties del Cor del Bellvitge, referent en l’abordatge i la recerca de la insuficiència cardíaca. Com explica Comin, la insuficiència cardíaca, patologia "molt freqüent", és el "destí final" de moltes malalties cardíaques, com els infarts (entre d’altres). "A més, implica una molt mala qualitat de vida. Les persones no poden fer gaires coses, ingressen molt i tenen un alt risc de mortalitat", afegeix.

Des de fa anys se sap que hi ha dos tipus de pacients amb insuficiència cadíaca: els que tenen un cor anatòmicament gran (representen el 50% del total) i els que tenen un cor més petit i més rígid, una mica més típic de gent gran (i que representen l’altre 50%). "Per al primer grup hi va haver molts avenços i fàrmacs en els últims anys. Però per al segon grup no hem sigut capaços de mostrar cap avenç", relata aquest cardiòleg.

Així ha sigut fins ara, ja que amb aquest estudi es demostra que la finerenona millora la qualitat de vida d’aquests pacients que pràcticament no tenien cap opció terapèutica. "Estaven molt orfes. I això és una esperança", remarca el doctor Comin.

En aquesta investigació, dirigida per les universitats de Harvard i de Glasgow (Bellvitge ha coordinat tots els malalts d’Espanya), hi han participat més de 6.000 pacients de gairebé 40 països del món que han estat seguits durant uns 32 mesos. Els resultats han sigut presentats aquest 1 de setembre a Londres, al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, coincidint amb la publicació en el New Medical Journal Medicine.

Notícies relacionades

La insuficiència cardíaca és una malaltia crònica caracteritzada per la disminució progressiva de la capacitat del cor per omplir-se i bombar prou sang per satisfer les necessitats de l’organisme. Afecta prop d’unes 250.000 persones a Catalunya i més de 60 milions de persones arreu del món. El 2023 es van diagnosticar 37.000 nous casos a Catalunya i es van registrar més de 400.000 visites a urgències i hospitalitzacions.

Un dels paràmetres per al diagnòstic d’insuficiència cardíaca (IC) en una persona és el percentatge de sang que el ventricle esquerre bomba cap a l’aorta en cada contracció. És el que es denomina fracció d’ejecció. Una fracció d’ejecció normal oscil·la entre el 50% i el 70%; una de lleugerament reduïda, entre el 41% i el 49%; i una de reduïda és menys del 40%.

Temes:

Glasgow