Canviar de professió passats els 30: així és el model flexible de la FP en línia que tant d'èxit està tenint

El 62% dels espanyols es plantegen canviar de treball i, un 11% d'aquests, de sector, segons un estudi de la xarxa social LinkedIn

La Formació Professional a distància atreu cada vegada més a un públic adult que cerca una nova titulació i necessita flexibilitat

MEDAC, l’institut líder d'FP a Espanya, ofereix 50 cicles en la seva modalitat en línia

LFP en línia ofereix una major flexibilitat per a compaginar els estudis i la resta daspectes de la vida

LFP en línia ofereix una major flexibilitat per a compaginar els estudis i la resta daspectes de la vida / Shutterstock

6
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Mai és tard per a formar-se i fer un gir en el terreny professional. Ho saben molt bé l’Alicia Delgado (56 anys) i Tamara de la Cruz (30 anys), que van decidir reenfocar la seva trajectòria laboral per a trobar noves oportunitats. La primera es dedicava al sector turístic i, després d'una aventura de set anys per Guatemala i Colòmbia, va decidir reinventar-se i cursar un Cicle de Grau Superior en Integració Social en línia a MEDAC, a més d'endinsar-se en el ‘coaching’, la grafologia i la reeducació gràfica. En el cas de Tamara, va passar de treballar en una cadena de ‘fast food’ a estudiar un Cicle de Grau Mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia.

Un estudi de LinkedIn, la xarxa social que posa en contacte a professionals i empreses, va treure a la llum que un 62% dels espanyols es plantejaven canviar de treball i, d'aquests, gairebé un 11% volien fer-ho de professió. “Sempre m'he considerat una persona inquieta i amb ganes de continuar aprenent i formar-me en totes aquelles disciplines que em cridin l'atenció, com la Integració Social”, apunta Delgado. Pel seu costat, de la Cruz ho va fer per millorar la seva formació i oportunitats.

La Formació Professional s'ha convertit en la via que trien moltes d'aquestes persones per a canviar la seva carrera laboral. Segons les dades del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, el 17,7% de les persones que es matriculen a una titulació de grau superior tenen més de 30 anys, mentre que en el cas de grau mitjà representarien el 14,7% de l'alumnat. I, en aquest sentit, la gran majoria d'ells aposta per cursar les seves titulacions en línia. En total, a Espanya hi ha gairebé 59.000 alumnes matriculats a distància en grau mitjà i més de 144.600 en grau superior.

“El perfil de l'estudiant en modalitat en línia d'una FP sol ser un perfil més madur que ha de compaginar les seves responsabilitats familiars o laborals amb la seva formació. Predomina un perfil d'alumnes que té l'objectiu d’aconseguir una meta inacabada pel que fa a la formació o perfeccionar i, fins i tot, canviar la seva trajectòria professional”, explica Eva María García Gutiérrez, responsable general de Servei d'Orientació per a FP en línia de MEDAC.

Per què estudiar una titulació de Formació Professional ‘en línia’?

Un dels aspectes que porten a triar una titulació d'FP en modalitat en línia, sobretot en els alumnes més adults, és la possibilitat de compaginar altres aspectes del dia a dia amb la formació. “Cursar els estudis a distància em va permetre compaginar les hores d'estudi amb el treball i la vida personal”, assegura de la Cruz.

La flexibilitat del model és un altre dels aspectes que més valoren. “Sempre he estudiat de manera presencial i, si hagués pogut, també ho hauria fet amb la titulació d'Integració Social. Però he de reconèixer que ha estat una experiència nova i molt gratificant. Poder connectar-te des de la comoditat de la teva casa, sense desplaçaments, i més encara quan es viu en una gran ciutat. Pots estudiar al teu ritme, organitzant-te el teu espai, temps i mètode d'estudi”, explica Delgado.

“L'avantatge principal de la modalitat en línia és que els temps el delimita l’alumne amb els recursos que facilitem des de MEDAC. És una manera d'estudiar còmoda que et permet formar-te dins d'un sector determinat podent compaginar labors familiars i/o laborals”, assenyala la responsable general de Servei d'Orientació per a FP en línia de MEDAC.

Estudiar una FP en modalitat en línia permet connectar-se des de qualsevol part i en qualsevol horari /

Shutterstock

És millor estudiar en presencial o ‘en línia’?

La modalitat triada depèn de les circumstàncies de cada persona. I el grau d'implicació de l'estudiant depèn exclusivament d'ell. “Al tractar-se d’un perfil més madur, valoren la importància de la seva implicació a l'hora d'aconseguir objectius i integrar-se en el mercat laboral. No obstant això, cal tenir en compte que són persones amb més obligacions personals que no poden tenir la dedicació que els agradaria en moltes ocasions”, apunta Francisco García Isla, director general d'FP En línia i Expansió en MEDAC.

En el cas concret d'aquest institut líder d'FP a Espanya que, a més d'oferir més de 50 titulacions en modalitat en línia, disposa de diferents centres per tota la geografia espanyola, dos a Barcelona (l'antic Institut Roger de Llúria de la ciutat comtal i un altre nou a L'Hospitalet de Llobregat), s'ofereix un model adaptat a les necessitats dels alumnes.

“Apostem per la flexibilitat i oferim classes en directe que es queden gravades perquè les puguin veure quan tinguin temps. A més, l'alumne pot sol·licitar tutories per a tenir un seguiment més personalitzat. Cada 5 temes hi ha una classe de repàs perquè es posin al dia i també compten amb simulacres d'exàmens a mitjans de curs i abans de la prova final per a poder preparar-se millor de cara a l'avaluació”, explica Illa.

Moltes persones accedeixen a la FP per a donar un gir professional /

Shutterstock

Quines oportunitats obre una titulació d'FP?

La inserció laboral de les titulacions d'FP és un dels principals al·licients que ofereix aquest tipus de formació. Les últimes dades apuntaven a que el 54,4% de les persones que es titulaven en FP aconseguien la seva primera feina abans d’arribar al primer any. I això es deu, principalment, a l'aposta que han fet moltes empreses per aconseguir personal qualificat amb aquesta mena de titulacions.

El director general d'FP en Línia i Expansió de MEDAC apunta a aquest factor com una de les portes que obren les persones que escullen aquesta formació. “El món laboral no només està cada vegada més obert a titulats d'FP, sinó que està orientant-se en la cerca d'empleats als titulats d'FP”, assegura Illa. En aquest sentit, aquest institut líder en FP ofereix pràctiques professionals garantides, un dels aspectes que més tenen en compte els alumnes a l'hora de triar centre.

Notícies relacionades

D'altra banda, la responsable general del Servei d'Orientació per a FP en Línia de MEDAC apunta que tot això és pel fet que aquestes titulacions han trencat l'estigma que les acompanyava com a formació de segona. “Cada vegada són més alumnes que aposten per una FP de qualitat per a dedicar-se i anar més “al gra” a la professió a la qual volen dedicar-se. Afortunadament, l'FP cada vegada és més acceptada per tots, sens dubte pel seu caràcter més pràctic i centrat en la realitat laboral”, explica.

L’Alicia va finalitzar la seva formació l'any passat i està en procés de dedicar-se al sector de la Integració Social. “Tinc el desig de sentir-me més a prop i directament involucrada en la realitat d'aquelles persones vulnerables que estan o poden veure's en qualsevol moment immerses en una situació d'exclusió social”, assegura. En el cas de Tamara ha pres la decisió de seguir amb la seva formació, cursant un Cicle de Grau Superior també en MEDAC.

Últimes places d'FP

El termini de sol·licitud d'una FP en línia i presencial a MEDAC continua obert amb descomptes en últimes places. Pots sol·licitar informació en els seus centres o trucant al 651 760 088.