SALUT

Espanya registra aquest any 9 cops més casos de xarampió que en tot el 2023

Els efectes de la vacuna duren tota la vida en la majoria de les persones

El Ministeri de Sanitat va detectar en el primer semestre de l’any un total de 131 contagis, 21 d’aquests a Catalunya, on la meitat dels pacients van ser hospitalitzats. Els metges alerten que és la xifra més alta des del 2014.

Espanya registra aquest any 9 cops més casos de xarampió que en tot el 2023
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

De l’1 de gener al 23 de juny, Espanya ha confirmat un total de 131 casos de xarampió. Les xifres encara són lluny de les registrades a Europa, però només en aquest mig any el país ha comptabilitzat nou vegades més contagis que en tot el 2023 (l’any passat n’hi va haver 13). Es tracta també del nombre més alt des del 2014, tenint en compte que les d’aquest any són encara dades parcials. Sense caure en l’alarmisme, els metges parlen d’un "gran augment de casos". El xarampió és una de les infeccions (com per exemple la grip, el virus respiratori sincitial o la tos ferina) que han reemergit amb força després de la pandèmia de la covid.

Es tracta, a més, d’una malaltia que és altament contagiosa, amb unes elevades taxes d’hospitalització i que l’OMS considerava eliminada a Espanya des del 2017 gràcies a cobertures vacunals que superaven el 95%. No obstant, ara (i això és el que preocupa els pediatres, que miren de reüll l’augment desbocat de casos a Europa, especialment a Romania), aquestes elevades taxes comencen a estar ja per sota del 95%.

A Catalunya es van registrar 21 casos de xarampió fins al 25 de juny, data de l’últim informe de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública. Només 7 d’aquests 21 casos eren pacients pediàtrics (dels sis mesos als 19 anys); la majoria són adults (de 20 a 57 anys), tal com destaca Natalia Mendoza, metge de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. La meitat (10) van requerir hospitalització i almenys sis no estaven vacunats.

A finals de maig, Salut ja va optar per impulsar la vacunació contra aquesta malaltia infecciosa en els nascuts entre 1966 i 1980. Aquells anys la vacuna no estava inclosa en els calendaris.

"Alarma no, alerta sí"

"No cal alarmar-se, però sí alertar. Aquests 131 contagis ja són una xifra nou vegades superior a la de tot l’any passat", assenyala a EL PERIÓDICO el pediatre Fernando Moraga-Llop, portaveu de l’Associació Espanyola de Vacunologia. La taxa mitjana espanyola de la primera dosi de la vacuna triple vírica (que protegeix contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis) es troba en el 96,1% (el 2022 aquesta cobertura era del 97,2%), i hi ha cinc comunitats que es troben per sota del 95% (Aragó, Balears, Canàries, Catalunya i la Comunitat Valenciana), segons el Sistema d’Informació de Vacunacions del Ministeri de Sanitat. Quant a la segona dosi, la mitjana espanyola es troba en el 91,8%, dos punts menys que el 2022. I fins a vuit comunitats van estar per sota d’aquest 91,8% (Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Extremadura, Madrid, Múrcia i País Basc). "Com que el xarampió és extremadament contagiós, requereix un percentatge de vacunació del 95% perquè es pugui contenir", assenyala Moraga-Llop.

Preocupat per aquesta situació, Moraga-Llop ha publicat junt amb l’epidemiòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron Magda Campins l’editorial Erradicació del xarampió: encara un llarg i difícil camí a la revista Vacunas. Espanya, explica el pediatre, en comparació amb Europa, ha tingut "taxes excel·lents" de vacunació, però en els últims dos anys hi ha una "discreta tendència" a disminuir.

Més vacunació

L’any passat, Romania va declarar l’epidèmia nacional per xarampió. El Regne Unit obliga a aïllar a casa sense anar a l’escola els menors de la ciutat no vacunats si han estat en contacte amb algun malalt. "A Catalunya, amb 21 casos durant aquest any, no hi ha encara una especial preocupació. Però les cobertures vacunals tenen marge de millora", diu aquest pediatre.

Notícies relacionades

D’aquests 21 casos de Catalunya, sis no estaven vacunats (dos d’ells per no trobar-se en les edats de vacunació indicades en el calendari vigent, tres per creences personals o familiars i un per ser nouvingut d’un país estranger); quatre havien rebut només una dosi de la vacuna, i tres pacients havien seguit correctament la pauta. En vuit casos, Salut desconeixia l’estat vacunal. Deu d’ells van requerir hospitalització. Tres van tenir complicacions (dos, pneumònia, i un, una sobreinfecció respiratòria). Tots van ser donats d’alta.

La immunitat conferida per la vacuna del xarampió persisteix almenys durant 20 anys, però es creu que dura tota la vida per a la majoria de les persones. L’efectivitat protectora de la vacuna del xarampió oscil·la entre el 93% per a les primeres dosis i el 97% per a les segones.