OBITUARI

Adeu a Armand de Fluvià, històric del moviment gai

El fundador del Front d’Alliberament Gai de Catalunya va morir ahir a Barcelona als 92 anys per una insuficiència respiratòria.

Adeu a Armand de Fluvià, històric del moviment gai
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’històric activista Armand de Fluvià, que va ser el fundador del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), va morir la mitjanit de dijous als 92 anys a l’Hospital de Barcelona a causa d’una insuficiència respiratòria. Reconegut heraldista i especialista en genealogia, va lluitar des de la crua trinxera del col·lectiu LGTBI durant el franquisme. En aquest sentit, va ser l’iniciador el 1970 del moviment LGTBI no només a Catalunya, sinó a tot Espanya. Fluvià mor tot just quatre mesos després que ho fes Silvia Reyes, als 75 anys, una altra històrica activista del moviment trans.

Notícies relacionades

"Se’n va un referent de les lluites i conquestes pels drets i llibertats LGTBI. Que més enllà de l’arc de Sant Martí, descansi en pau", lamentava a les seves xarxes socials Jordi Petit, una altra figura històrica de l’activisme gai a Catalunya. "Avui ens ha deixat l’amic, company, activista i fundador FAGC, Armand de Fluvià. És un dia trist", deia per la seva banda Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori Contra LGTBIfòbia.

"¡Hem aconseguit tant! Per a la societat franquista érem corruptors de menors; per a la medicina, malalts mentals, i per a l’Església, els pecadors més abjectes. Recordo haver sentit: ‘Prefereixo un fill mongòlic o criminal a un maricón’", explicava el 2016 el mateix Armand de Fluvià en una entrevista amb EL PERIÓDICO. En aquesta conversa, Fluvià assegurava que el col·lectiu havia aconseguit la "igualtat legal", però precisava: "La discriminació social continua allà i la culpable és la religió".