Tornada a les aules

Expulsions i decomissos per als alumnes amb mòbil

«El problema amb els ‘smartphones’ no és als instituts sinó a les cases», assegura un professor

«Estem pensant a prohibir que portin els mòbils a classe», avança un director d’institut 

La majoria dels centres faran campanya de conscienciació

Els claustres i les direccions confien que es reduiran els conflictes i es fomentarà la sociabilitat

Cuenta atrás para el curso 24-25 en un instituto-escuela de Sant Celoni

Cuenta atrás para el curso 24-25 en un instituto-escuela de Sant Celoni / ANNA MAS TALENS

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

"No serem flexibles. Aplicarem la normativa al peu de la lletra des del primer dia perquè les ambigüitats no funcionen. Serà especialment complicat al pati perquè, fins ara, els nanos sí que utilitzaven els mòbils durant l’esbarjo. Tenen tan automatitzat agafar-los... Crec que la norma ens estalviarà molts problemes i conflictes que altres anys hem patit per culpa de les xarxes socials, missatges no desitjats o fotos inapropiades". Sandra Vallès, coordinadora digital d’un institut de secundària de Terrassa, explica així com el seu centre adaptarà el nou reglament de la Generalitat per a aquest curs, el primer amb els telèfons desterrats d’escoles i instituts, inclòs el pati, el menjador, les excursions i les extraescolars que s’imparteixin al recinte.

Tots els docents amb qui ha parlat aquest diari estan majoritàriament a favor de la normativa i asseguren que no només servirà per sancionar, sinó que vindrà acompanyada d’una tasca d’educació i conscienciació en el bon ús de la tecnologia. Els professionals de l’ensenyament confien que l’absència de dispositius personals redueixi els conflictes entre estudiants, almenys, durant l’horari escolar. Una altra cosa és el que passi a cada casa, una vegada que els alumnes abandonin l’institut.

¿Com es monitoritzarà el compliment des d’Educació? Divendres passat, en la presentació oficial del nou curs, la consellera Esther Niubó va insistir en la importància que hi hagi "consens" en escoles i instituts i va recordar que, a secundària, el mòbil pot ser un bon recurs d’aprenentatge. "Cada centre estableix el seu pla d’ús i des de les inspeccions i la conselleria acompanyarem i analitzarem els models", va afegir. Molts centres han instal·lat taquilles per dipositar els dispositius. D’altres permeten tenir els telèfons apagats a les motxilles sempre que no els encenguin.

"No podem estar tot el dia registrant motxilles, però si veiem algun alumne utilitzant el mòbil, serà expulsat un dia", afegeix Vallès. El seu institut no serà una excepció. Molts altres centres estudien la possibilitat d’expulsar l’alumne que incompleixi l’ordre mentre altres apostaran pel que es feia en cursos anteriors: decomissar l’aparell i demanar a la família que el vagi a buscar.

Aprovada al gener, la normativa de la Generalitat no ha agafat per sorpresa els equips docents. La majoria de centres, tant públics com concertats, ja havia regulat l’ús dels smartphones personals. "Des de fa uns quants anys hem aprovat diferents normes per gestionar els dispositius. El curs passat vam donar llum verda a la prohibició total. Recomanem a les famílies que els seus fills i filles no portin el mòbil. En cas de fer-ho, l’han de tenir apagat i ficat a la motxilla. Si veiem algú utilitzant-lo, es diposita en un sobre i se li entrega a l’acabar les classes. En cas de reincidència, és la família la que ha de venir a buscar-lo", afirma el director de l’institut Pau Claris de Barcelona, Francesc Maldonado, que reconeix que no han tingut mai gaires problemes al respecte.

Notícies relacionades

Des de fa alguns cursos, també l’institut Quatre Cantons de Barcelona tenia una normativa per la qual si un docent veia un dispositiu personal entre l’alumnat, el decomissava i la família havia d’anar a buscar-lo. A més, advertien als pares i les mares que si el mòbil es perdia al recinte no era responsabilitat de la direcció. Aquest any, animats per les directrius del Govern, estudien fer un pas més. "Estem pensant no només a vetar el seu ús sinó a prohibir, directament, que els estudiants portin els seus telèfons a classe. És una proposta de l’equip directiu i haurà de ser aprovada ben aviat pel consell escolar. Creiem que sí que serà ratificada perquè les famílies estan molt conscienciades", conclou el responsable del centre, Óscar Altide.

L’institut Forat del Vent, a Cerdanyola, també tenia una normativa restrictiva si bé "sense ser talibans", somriu l’exdirector i actual cap del departament de Tecnologia, Jordi Fernández. "En teoria, al pati abans tampoc el podien utilitzar, però som un centre molt gran i si algun ho feia tampoc el perseguíem. Aquest any la prohibició serà taxativa", afegeix sobre l’ús personal del mòbil. L’ús didàctic seguirà com fins ara. "De vegades fan presentacions amb els telèfons, que també són una eina potent de treball. El problema amb els smartphones –conclou– no és a l’instituts sinó a casa".