Seguretat viària

Els animals estan implicats en el 30% dels accidents de trànsit

La fauna que causa sinistres és molt diversa: senglars, cérvols, isards, cabirols, guineus i, en menor mesura, gossos, gats, vaques, ovelles i cavalls.

Els animals estan  implicats en el 30%  dels accidents de trànsit
1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Un gruix de mesures del pla de Seguretat Viària 2024-2026 del Servei Català de Trànsit (SCT) estan relacionades amb la presència de la fauna a la via. Les dades assenyalen amb tossuderia que els animals estan involucrats en el 30% dels sinistres. I amb un sostingut repunt a l’alça: el 2020, aquest tipus de sinistres representaven el 23% del total. En la majoria hi estan implicats senglars, cérvols, isards, cabirols i guineus i, en molta menor mesura gossos, gats, vaques, ovelles i cavalls.

La gran majoria d’aquests sinistres acaben amb conductors i passatgers il·lesos, tot i que l’any passat es van registrar mitja dotzena de greus i mortals, principalment motoristes.

Trànsit ha posat en marxa un sistema pioner per alertar de la presència de fauna a les carreteres i evitar riscos. Es tracta de càmeres equipades amb sensors que vigilen la carretera i l’entorn i, al detectar animals, activen plafons lluminosos a peu via. D’aquesta manera, els conductors reben el senyal de perill.

Notícies relacionades

Prova pilot

La prova pilot es porta a terme en carreteres de l’Alt Empordà, on els agents rurals han estudiat el pas de fauna i consideren que hi ha més risc d’aquest tipus de sinistralitat. La majoria d’aquests accidents es registren en les àrees de Girona, Ponent i comarques centrals, seguida del Pirineu. El 2022, Lleida va liderar el llistat dels 15 municipis catalans amb més concentració d’accidents amb animals implicats, seguit d’Artesa de Segre i Oliola.

Temes:

Girona