Macrojudici a França

Un monstre "sense trastorn"

Els professionals coincideixen en «l’alta perillositat criminològica» de l’acusat

Els experts descriuen Dominique Pelicot, el marit que va sedar la seva dona perquè la violessin nombrosos homes, com una personalitat «manipuladora» i «malvada» amb voluntat de dominació. També certifiquen que no pateix cap problema mental. 

Un monstre "sense trastorn"
3
Es llegeix en minuts

Després de diversos dies de judici, el cas Pelicot continua consternant França, a l’espera que avui declari finalment Dominique Pelicot, ja conegut com el monstre de Mazan. Sobre la seva personalitat, que ha basculat de manera desconcertant entre la figura del pare carinyós i respectable i el depredador sexual, van donar llum en la sessió d’ahir pèrits psicòlegs i psiquiatres.

L’acusat, van coincidir els especialistes, no pateix "cap patologia o anomalia mental". A més, va ser descrit pels experts com un "manipulador", amb una personalitat "malvada", que utilitzava la seva dona com a "esquer". Segons els experts, l’acusat podria presentar una "desviació sexual o parafília de tipus escopofília" basada en la voluntat de dominació.

Davant aquest primer perfil, neix una altra pregunta de la qual els professionals ja van començar a encertar algunes respostes. ¿Què va portar Dominique a drogar la seva dona durant 10 anys per després ser violada per més de 90 desconeguts? Pelicot ha insistit que mai va preparar les violacions per diners, ja que mai hi va haver un intercanvi econòmic amb tots aquests homes. Ho va fer, ha assegurat, pel "plaer de veure la seva dona tocada per altres persones", i ha parlat d’una "addicció que li impedeix deixar de fer-ho". No obstant, els investigadors es van recolzar en una altra versió: una personalitat doble.

"Desviació parafílica"

La investigació realitzada a Avinyó posa en relleu una "sexualitat modelada" segons una "personalitat doble" o "una desviació parafílica", és a dir, unes ganes per actes sexuals amb persones sense el seu consentiment combinat amb l’"escopofília i la somnofilia". "La inèrcia de la seva dona augmenta la seva sensació de control", va remarcar un psiquiatre. Tots els experts coincideixen en "l’alta perillositat criminològica" de l’exmarit de Gisèle.

Des de les primeres audiències, Dominique ha assegurat que va ser violat als nou anys per una infermera. A aquest fet, manté la defensa, s’hi suma la circumstància que durant la primera adolescència "va veure escenes de sexe –com sorprendre la seva mare en una posició aparentment de submissió– que no semblaven ser necessàriament consensuades", ha assenyalat la seva advocada, Béatrice Zavarro, que ha mantingut que "el seu passat està ple d’elements pertorbadors com presenciar una violació grupal amb 14 anys".

La seva estratègia de defensa, no obstant, no convenç els seus. Per la seva filla, per exemple, tot són "mentides" d’un pare que mai va ser el que va projectar. "Estimava el meu pare. Estimava la imatge de l’home que creia conèixer, la imatge d’aquest home sa, afectuós i considerat", va declarar divendres davant el tribunal, on va explicar el "cataclisme" que ha suposat per a tota la família conèixer els detalls més "bàrbars" d’una persona que va fingir ser un pare exemplar per després amagar un veritable depredador sexual.

Mentides i secrets

La primera experta a parlar ahir durant el judici, la psicòloga Marianne Douteau, va remarcar un caràcter de Dominique "que inspira por", mentides i secrets. Trets similars als del seu pare, a qui odiava profundament, per tractar-lo de "mediocre". Per la seva banda, la segona psicòloga, Annabelle Montagne, el va descriure com una persona egocèntrica i amb "propensió a considerar l’altre com un objecte manipulable". Una cosa que coincideix amb les declaracions del mateix Dominique, que ha reconegut haver abusat de la seva dona utilitzant substàncies tòxiques: "Vam tenir una discussió sobre l’intercanvi de parelles: ella no hi va estar d’acord, així que ho vaig fer".

Notícies relacionades

Dominique Pelicot procedeix d’una família amb una història confusa plena d’ombres, sobre la qual planegen acusacions d’abusos a menors. Segons s’ha pogut saber en el judici, la família va acollir una nena de 5 anys amb discapacitat intel·lectual, que va ser oficialment adoptada el 1991, i a qui el pare de Dominique podria haver agredit. Diversos familiars, com el seu germà, l’han descrit com una persona mentidera que no suporta la contradicció, amb una "ira freda" davant els fracassos. No obstant, els seus fills i fins i tot la seva dona l’han descrit com un "papa gallina", acollidor i molt present, abans de saber-se els delictes que havia comès.

De fet, Dominique va ser "un pare perfecte" fins a l’any 2020, quan va ser detingut per gravar els entrecuixos de diverses dones en un supermercat. No era la primera vegada que ho feia ni que el sorprenien amb alguna càmera espia. Fins al 2020, el seu historial delictiu estava net, malgrat que ha transcendit que als anys 90 va ser cridat a declarar per la violació i l’assassinat d’una jove.