Només el 23% de la gent que se suïcida ha sigut atesa

El ministeri presenta el futur pla de prevenció, que espera incidir en la soledat no desitjada, sobretot de la gent gran en zones rurals.

Campaña de prevención del suicidio

Campaña de prevención del suicidio / ANIOL RESCLOSA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Amb motiu del Dia Mundial del Suïcidi, que se celebra el 10 de setembre, el Ministeri de Sanitat va presentar ahir les línies mestres del futur Pla de Prevenció del Suïcidi 2025-2027. La posada en marxa d’aquest pla és una de les principals reivindicacions dels afectats. Les morts voluntàries van baixar a Espanya un 6,5% el 2023, el primer descens en cinc anys, però tot i així van ser gairebé 4.000 (en concret 3.952), cosa que suposa quasi 11 al dia.

El suïcidi és un problema social de primera magnitud, al qual el sistema sanitari no dona una resposta adequada, ja que només el 23% de la gent que es lleva la vida ha sigut atesa prèviament per un especialista en salut mental i el percentatge baixa al 19% si es té en compte els que es plantegen la ideació suïcida. Aquesta problemàtica entronca amb la falta de psicòlegs i psiquiatres en la sanitat pública.

I el suïcidi no només afecta aquestes gairebé 4.000 persones a l’any que es lleven la vida, sinó també les persones que ho intenten (que han augmentat un 118% respecte al 2018, sobretot entre joves) i els seus familiars i el seu entorn. Davant això, la majoria de les comunitats autònomes disposen de plans específics de prevenció, i el Ministeri de Sanitat va posar en marxa el telèfon 024 i està embrancat en l’aprovació del pla nacional.

"Causes multifactorials"

Notícies relacionades

Aquesta estratègia, segons va remarcar la ministra de Sanitat, Mónica García, aborda el suïcidi a partir de les "causes multifactorials" i dels determinants socials que hi influeixen. "La desigualtat, l’atur, la soledat, la vivenda, tot això aguditza el patiment [...], fa que sigui insostenible el dolor i eleva el risc de suïcidi". Per això, un de les pilars del pla serà posar en marxa mesures preventives en "situacions d’especial vulnerabilitat". Per exemple, les dades indiquen que la taxa de suïcidis és més gran en persones a partir de 80 anys. Així, es posarà especial atenció en les zones rurals i aïllades, i també en la promoció d’iniciatives per evitar la soledat no desitjada. D’altra banda, la taxa és 3,5 vegades més gran en el col·lectiu LGTBI, de manera que l’estratègia també proposarà mesures preventives en aquest àmbit.

També preocupen els suïcidis entre els joves. El secretari d’Estat de Justícia, Manuel Olmedo, va posar l’accent en la següent dada: tot i que els suïcidis es produeixen sobretot entre homes (2.952 homes i 1.275 dones), els intents són més alts entre dones, amb un pes "rellevant" de les nenes i adolescents.

Temes:

LGTBI