Dia Mundial

Salut reforçarà la prevenció del suïcidi en els homes grans

Quan una persona gran vagi al CAP se li farà a més una exploració de depressió

Els homes de més de 80 anys tripliquen a Catalunya la taxa de la població general. Els sanitaris que relacionen els casos amb la viudetat i la soledat intervindran en l’atenció primària.

Salut reforçarà la prevenció del suïcidi en els homes grans
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La gent gran, però especialment els homes, són el nou grup diana en què la Conselleria de Salut centrarà el Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (Plapresc) 2021-2025. Els grans, i en concret els homes de més de 80 anys, tenen una taxa de suïcidi de 30 casos per 100.000 habitants, mentre que la mitjana és de 9,1 suïcidis per 100.000 habitants, explica a EL PERIÓDICO Diego Palao, impulsor del Plapresc i director de la Direcció de Salut Mental del Parc Taulí (Sabadell). És a dir, els suïcidis en la gent de més de 80 anys tripliquen els de la mitjana.

La taxa de mortalitat per suïcidis a Catalunya va descendir un 2% el 2023, després de registrar-se 626 defuncions, segons dades que va fer públiquès la conselleria la setmana passada (el 2022 va ser l’any amb més suïcidis des que se’n tenen registres). Es tracta de la primera reducció en una dècada. Durant els anys que van succeir el confinament per la covid, els suïcidis en adolescents i joves es van disparar. A finals del 2022, Salut i Educació van elaborar una guia docent per tractar la conducta suïcida i les autolesions a les escoles. Salut farà ara el mateix amb la gent gran i, en concret, amb els homes grans.

Telèfons d’ajuda

El suïcidi té un origen multifactorial, no una causa única. És una mort prevenible i hi ha espais per buscar ajuda. Alguns dels telèfons gratuïts en el cas de conducta suïcida són, a Catalunya, el 061 i, a tot Espanya, el 024. L’Ajuntament de Barcelona disposa d’una línia d’atenció al suïcidi (900.925.555) que atén trucades d’altres comunitats. El Telèfon de l’Esperança (717.003.717) també ofereix assistència.

"Pretenem actuar en els grups de màxim risc; per aquesta raó estem elaborant una guia juntament amb l’atenció primària per atendre la gent gran", explica Palao, que ahir va participar en les Jornades de Prevenció del Suïcidi en Joves, que acollirà, fins avui, la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). "Les nostres taxes de mortalitat per suïcidi són de les més baixes d’Europa. Tot i això, les xifres pugen quan es tracta d’homes grans, sobretot quan enviduen i es queden sols", assenyala Palao.

Segons les dades del Codi Risc Suïcidi, la taxa de suïcidis entre els homes de 75 a 89 anys oscil·la entre els 25 i els 30 casos per 100.000 habitants, però la dels homes de 90 en endavant supera fins i tot aquesta xifra i pot vorejar els 40 casos per 100.000 habitants. En el cas de les dones d’aquestes mateixes edats, la taxa no supera els 10 casos per 100.000 habitants (i només les dones d’entre 80 a 84 anys arriben a aquesta xifra; les altres es mantenen en valors més baixos).

L’estratègia del Plapresc, reconeix aquest psiquiatre, estava principalment "orientada" a la gent que acudeixen a l’hospital perquè han comès una temptativa, que "bàsicament són dones i joves". El nou focus seran ara els homes grans ("és el següent grup en què ens volem focalitzar perquè en els últims anys han sigut els joves") i s’inclouran en el circuit d’atenció primària i de serveis residencials.

Notícies relacionades

"Quan una persona gran vagi al CAP perquè, per exemple, té una patologia crònica, se li farà a més una exploració de depressió i consum d’alcohol. Si es detecta que hi ha símptomes depressius, el metge avaluarà el risc de suïcidi, que no costa gaire de fer: consisteix a preguntar si hi ha hagut ideacions suïcides", apunta. El psiquiatre posa el focus en el fet que només el 10% de les trucades al telèfon del suïcidi 061 són de més grans de 65 anys.

Paral·lelament, el Plapresc inclourà una actualització del protocol relacionat amb els suïcidis pels desnonaments.