Els càncers de la sang sumaran 25.700 casos nous el 2025

Les malalties de la sang són l’avanguarda de la medicina personalitzada. S’està aconseguint una supervivència global del 62%.

Els càncers de la sang sumaran 25.700 casos nous el 2025

FERRÁN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Amb motiu de la celebració del Mes del Càncer Sanguini, que es commemora al setembre, la Xarxa de Registres de Càncer (Redecan) i la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia (SEHH) van presentar ahir les estimacions d’incidència per al 2025 i l’anàlisi de supervivència. L’informe preveu que l’any vinent es diagnostiquin 25.770 nous casos de tumors líquids, 14.258 en homes i 11.397 en dones. La incidència anual del càncer ronda els 285.000 diagnòstics, per la qual cosa els tumors sanguinis són els cinquens més freqüents, per darrere dels de mama, pulmó, pròstata i còlon.

En la presentació de l’estudi, Rafael Marcos-Gragera, de la Unitat d’Epidemiologia i Registre de Càncer de Girona (ICO-Girona) i coordinador del grup d’investigació HematoRedecan, va explicar que "els càncers sanguinis són un grup de malalties amb característiques clíniques ben establertes però perfils molt heterogenis, que es divideixen en tres grans grups: les neoplàsies limfoides, les neoplàsies mieloides i les histiocitosis". Les neoplàsies limfoides són les més freqüents, fins a arribar al 71% dels tumors estimats per al 2025.

Per la seva banda, les neoplàsies mieloides, que són un conjunt de malalties en què les cèl·lules sanguínies immadures no són capaces de diferenciar-se i no evolucionen cap a cèl·lules sanguínies sanes, representaran el 28% dels nous diagnòstics. Entre aquestes afeccions es troben la leucèmia mieloide i altres malalties.

En el primer tipus, la incidència es manté estable en els últims anys, són més freqüents en homes que en dones i augmenten amb l’edat. En el cas de les neoplàsies mieloides, s’ha observat un lleuger descens en la prevalença, també és més gran en homes i s’incrementa amb l’edat. El tercer tipus, les histiocitosis, només representaran l’1% dels diagnòstics el 2025.

Notícies relacionades

Els avenços

L’estudi també inclou dades de supervivència, que ha augmentat en els últims temps, ja que les malalties de la sang són l’avanguarda de la medicina personalitzada, a causa que, tradicionalment, per als metges i investigadors és més fàcil accedir i analitzar cèl·lules sanguínies que un altre tipus de teixits. L’informe reflecteix una supervivència global dels tumors líquids entre el 2009 i el 2018 del 62%. Les neoplàsies limfoides mostren un millor pronòstic, amb una supervivència als cinc anys del diagnòstic de gairebé el 68%, en comparació amb el 49,5% observat en les neoplàsies mieloides.

Temes:

Medicina Girona