Els hospitals s’apunten a la mediació per resoldre conflictes
La Societat Catalana de Mediació en Salut compta amb 43 associats, entre ells hospitals, col·legis professionals, mútues i entitats d’usuaris.

Fachada dle Hospital de Viladecans. /
Una infermera atén un pacient en un box d’urgències d’un centre sanitari i li recomana que, si empitjora, es prengui la medicació receptada cada sis hores, no cada vuit, com li va dictar el metge. Aquestes paraules arriben a orelles del facultatiu, i els seus crits, tot malparlant de la sanitària, recorren el departament. No és un simple exemple ni una manera de parlar. És un incident real que al seu dia va ser comunicat per la infermera a la seva cap, que va explicar el conflicte a la direcció de l’hospital. També va posar en marxa un procés de mediació a través de la Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS). Després de contactes individuals i una posterior trobada en la qual van aflorar les disculpes per la situació, es va aplanar la relació entre els dos professionals de la sanitat i es va posar de manifest que la pressió assistencial no pot ser una excusa.
Aquest és un dels casos que ha atès la Societat Catalana de Mediació en Salut, una organització sense ànim de lucre i independent de l’administració sanitària que té per objectiu la sensibilització i formació en la cultura de la mediació, promoure-la en l’àmbit sanitari i oferir aquest servei a les persones que el sol·licitin. En l’actualitat compta amb 43 entitats associades, com l’Institut Català de la Salut, l’Hospital del Mar, el Grup Quirón, l’Hospital Sant Joan de Deu, la Corporació Parc Taulí, la Fundació Puigvert i l’Intitut Català d’Odontologia (ICO), però també col·legis professionals, mútues, usuaris de la sanitat i la Creu Roja.
"Cultura de la pau i el diàleg"
Notícies relacionades"La mediació en l’àmbit sanitari ha crescut en els últims anys. La SCMS vol introduir la cultura de la pau i del diàleg en el món sanitari, ja sigui entre professionals o en la relació amb el pacient", assegura el seu president, l’advocat i mediador Carles García Roqueta.
El 90% dels processos de mediació que atén la SCMS tenen el seu origen en un conflicte entre professionals. El 10% restant, entre personal sanitari i pacients. "Si no està bé l’organització, és impossible que estigui bé el pacient", assegura García Roqueta. En el cas dels professionals de la sanitat és una qüestió "relacional i interna" i la missió és que aquesta pugna "no s’agreugi, però també evitar la rumorologia", sosté l’expert. "S’ha d’intervenir quan toca, no quan el problema es cronifica", detalla. No només acudeix a ells la direcció dels centres sanitaris, sinó també els professionals de l’àmbit de la salut. "Generalment s’arriba a acords relacionals per a actes posteriors. La mediació ajuda a prendre consciència dels nostres actes", recalca.
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- DUEL CATALÀ A MONTJUÏC Un Barça embalat repun Girona danyat
- EL PARTIT DEL BERNABÉU El Madrid supera un eclipsi parcial del Leganés
- CICLISME / Volta Catalunya Un caos en l’etapa reina
- ASSUMPTES PROPIS Vicente Todolí , curador d’art (i citricultor): "El jardí de cítrics em va salvar"
- Cremar després de llegir ‘Split Fiction’, o el miracle d’escriure a quatre mans