Salut

Els fàrmacs oncològics avançats triguen dos anys a arribar

La Fira de Barcelona acogerá, desde el viernes, el ESMO 2024, el congreso líder mundial en el campo de la oncología.

La Fira de Barcelona acogerá, desde el viernes, el ESMO 2024, el congreso líder mundial en el campo de la oncología. / Europa Press

1
Es llegeix en minuts

El temps mitjà des que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) aprova un fàrmac innovador fins que és accessible per als pacients dels diferents hospitals espanyols són 661 dies (gairebé dos anys), i en el cas dels medicaments oncològics ascendeix a 725. La mateixa EMA proposa que aquest temps no superi els 180 dies. Són xifres que ahir va denunciar l’Associació Espanyola de Càncer de Mama Metastàtic (AECMM) en el marc del congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) a Barcelona. Aquesta realitat, segons l’AECMM, es deu al fet que s’estan allargant molt els períodes d’acord dels preus entre el Govern i les farmacèutiques.

"He recorregut mig Espanya demanant que s’escurcin els terminis d’incorporació a la cartera de salut", va apuntar Pilar Fernández, la presidenta de l’AECMM en un esmorzar informatiu organitzat per Medsir, empresa dedicada a impulsar la investigació oncològica. Molts pacients, va advertir Fernández, moren abans que el fàrmac arribi a Espanya.

Notícies relacionades

"Nosaltres, les pacients, no tenim temps", va afegir Fernández. Va denunciar no només la "falta d’equitat" d’Espanya respecte a altres països, sinó també entre les mateixes comunitats i els hospitals a l’hora d’oferir els últims fàrmacs als pacients.

La gran paradoxa és que els pacients espanyols, que són dels que més esperen pels fàrmacs més nous, són "potència mundial" dels assajos clínics. És a dir, són els que més col·laboren en investigacions sobre aquests medicaments, va explicar Antonio Llombart, cap d’oncologia mèdica de l’hospital Arnau de Vilanova (Lleida).

Temes:

Barcelona Govern