Desastre forestal

Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant

El vent dificulta les tasques d’extinció dels focs, que ahir afectaven 55 hectàrees. Un tercer sinistre, de més dimensions, es va declarar al sud de França, a prop del Canigó.

Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Bombers de la Generalitat miraven ahir de frenar dos incendis que es van declarar de manera simultània a la tarda a Priorat i que, a les nou del vespre, ja havien afectat més de 55 hectàrees. Un d’aquests, a Cabacés, presentava un potencial de 1.000 hectàrees, dins del parc natural de la Serra del Montsant. Al llarg d’un perímetre poc definit de cinc quilòmetres, i sobre una superfície de 80 hectàrees de terreny irregular, uns 170 bombers treballaven per aturar el flanc esquerre de l’incendi i acabar d’estabilitzar el dret en un lloc amb pocs camins, desnivells i barrancs notables.

El segon, el de Porrera, la població del qual va ser cridada a confinar-se a causa del fum, tenia un perímetre de 2,2 quilòmetres i es treballava sobre una superfície de 20 hectàrees. Si bé compta amb un millor pronòstic que l’altre focus, s’hi han destinat una cinquantena d’efectius. Entre els dos incendis hi ha una distància de 9,5 quilòmetres i han començat amb una hora de diferència. Al tancament d’aquesta edició, tots dos seguien actius i amb capacitat de créixer. Segons els Agents Rurals, l’origen en els dos casos ha sigut una línia elèctrica.

Durant la tarda els dos incendis van evolucionar a contravent, cosa que va suposar una situació especialment perillosa per a les tasques d’extinció. Una vegada el foc va arribar a la cresta de la Serra de la Calçada, va topar amb el vent que venia en direcció contrària, les flames van pujar en la direcció del vent i van progressar amb alta intensitat.

Durant la nit, van assegurar des del cos de bombers de la Generalitat, es preveia un reforç del vent de mestral i ponent, que continuaria bufant amb força avui. Atesa la gravetat de la situació, els comandaments dels bombers van demanar que ningú s’acosti a la zona si no és estrictament necessari.

Notícies relacionades

Més enllà d’això, ahir a la nit seguia el tall de la línia elèctrica Priorat 1, que afectava els municipis de la Figuera, Gratallops, Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja de Priorat, Vilella Baixa i Vilella Alta. Per fer seguiment de l’incendi i oferir suport logístic també es va activar ahir l’Operativa Territorial de Protecció Civil.

Un tercer incendi, aquest de més dimensions, ja que ha cremat 400 hectàrees, cremava també des d’ahir als peus de la muntanya del Canigó, al sud de França. Els bombers francesos treballen amb desenes d’efectius per sufocar les flames. El fum és visible des de l’Empordà. Al sud de França es van evacuar durant la jornada desenes de persones dels pobles propers per precaució.