TRÀNSIT

Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa d’alcohol per als conductors

Actualment se’n permeten 0,5 (grams per litre de sang), però molts països europeus ja han rebaixat el llindar. La beguda encara és present en un de cada tres accidents mortals a Espanya.

Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa d’alcohol per als conductors
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La taxa d’alcohol permesa als conductors passarà a Espanya de l’actual 0,5 al 0,2 (grams per litre de sang) si s’obre pas una reforma del Reglament de Circulació que vol portar a terme el Ministeri de l’Interior. Ahir, el titular de la cartera, Fernando Grande-Marlaska, va fer un anunci en aquest sentit durant un esmorzar del Fòrum Nova Economia celebrat a Madrid. Amb la mesura, va dir Marlaska, es vol imitar la seguretat extremada en països europeus amb menors taxes de sinistralitat en el trànsit rodat.

Interior vol "impulsar" un debat polític sobre aquesta reforma, va explicar el ministre, que té previst enviar-la al Congrés quan es pugui tractar el calendari amb el Grup Socialista. A més de reduir la taxa d’alcoholèmia permesa en sang, també es reduiria la presència consentida en l’aire exhalat, les proves de bufat, en les quals la taxa límit baixaria del 0,25 (mil·ligrams d’alcohol per litre d’aire) fins al 0,10.

Marlaska va fer l’anunci sense descendir a detalls més tècnics i després de remarcar que aquest canvi normatiu l’ha promogut Interior després d’escoltar les víctimes dels accidents a la carretera. La mesura es pren, indiquen les fonts consultades a Interior, després d’escoltar les reclamacions de col·lectius com l’Associació Stop Accidents, la Fundació Mapfre, l’Associació Espanyola de la Carretera o la direcció de Trànsit del Govern navarrès, entre d’altres.

En la seva compareixença pública, el ministre va recordar que "alcohol i drogues estan presents en més de la meitat dels accidents" i, recollint el sentir i l’enfocament de les víctimes d’aquests sinistres, va redefinir el concepte: "No són accidents, és violència viària", va emfatitzar.

Aquesta iniciativa ja es va considerar el mes de juny passat, si bé llavors Interior la contemplava per aplicar-la als conductors novells –una de les franges en què més incidència té l’alcohol al volant– i als professionals del transport de viatgers o mercaderies. Ara es planeja aplicar-la a tots els posseïdors de carnet de conduir.

L’ambició de la mesura va créixer aquest estiu, en el tràmit d’audiència de la Direcció General de Trànsit (DGT) als afectats. Les associacions van comunicar a la DGT que no era lògic des del punt de vista de la seguretat viària permetre a uns conductors beure més que a d’altres. A Interior van trobar que aquesta opinió és un clamor entre els col·lectius de damnificats per accidents.

La reforma que es vol portar a les cambres tocarà l’article 20 del Reglament de Circulació, el que contempla els límits de la beguda quan es condueix. Marlaska s’ha mostrat convençut que "la societat espanyola és madura" per acceptar aquesta mesura.

Mortalitat

Les taxes d’alcohol per sobre del permès estan presents en el 26% dels accidents mortals a la carretera, segons dades de la DGT. Però l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses ha realitzat estudis que conclouen que l’alcohol, ja sigui per sota o per sobre de la taxa legal, participa en el 33% dels accidents amb morts.

Notícies relacionades

L’alcoholèmia en la conducció va portar a l’emissió de més de 50.000 sentències condemnatòries l’any passat, segons la Memòria de la Fiscalia, recentment publicada.

En una vigilància especial empresa per la DGT entre el 19 i el 25 d’agost, la Guàrdia Civil de Trànsit va detectar 3.801 conductors amb taxes no permeses d’alcohol o drogues, d’un total de 225.946 conductors sotmesos a control. La xifra de deteccions implica un índex de 543 infractors diaris, amb un 89,3% d’ells sorpresos en controls preventius. D’un total de 221.7852 proves d’alcoholèmia realitzades aquells dies van sortir 2.156 conductors que van donar positiu, dels quals 107 van estar implicats en un accident. En proves de presència de drogues en sang, 4.194 de realitzades aquella setmana, es van detectar 1.645 infractors; 75 després de participar en un accident. El cànnabis va ser la substància més freqüent en el mostreig.