ESPAI

Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"

El magnat tecnològic i l’enginyera Sarah Gillis van aconseguir completar la maniobra més arriscada de la missió Polaris Dawn fora de la nau, a 700 quilòmetres del nostre planeta.

Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els tripulants de la missió Polaris Dawn, de SpaceX, ja han deixat una marca fabulosa en la història espacial després de convertir-se ahir en els primers civils a fer un passeig orbital. Ho van fer el multimilionari Jared Isaacman, de 41 anys, i l’enginyera Sarah Gillis, de 30, que van sortir de la nau Crew Dragon lligats al buit a ni més ni menys que 700 quilòmetres de la Terra.

Isaacman va ser el primer i, uns minuts després, el va seguir Gillis. "A casa tots tenim molta feina per fer, però, des d’aquí, la Terra sembla un món perfecte", va declarar Isaacman després de sortir de la nau espacial, amb el planeta brillant sota seu. Abans de començar el passeig galàctic, la càpsula estava completament despressuritzada i tota la tripulació depenia dels vestits espacials tan prims que portaven desenvolupats per SpaceX per aportar l’oxigen, que se subministrava a través d’una connexió umbilical amb la nau Crew Dragon.

La caminada estava programada que durés només uns 30 minuts, però els procediments per preparar-la i acabar-la de manera segura es van allargar aproximadament dues hores. La missió, al cap i a la fi, estava destinada a testar els nous vestits espacials i la càpsula, entre altres coses.

Isaacman, Gillis, Scott Poteet –de 50 anys, tinent coronel retirat de la Força Aèria dels Estats Units– i l’enginyera de SpaceX Anna Menon, de 38 anys, havien estat orbitant al voltant de la Terra a bord de la Crew Dragon des del llançament de la missió aquest dimarts a Florida. Menon i Poteet es van mantenir dins de la nau espacial durant la caminada espacial.

La missió més arriscada

La missió d’ahir va ser l’última i més arriscada aposta de l’empresa d’Elon Musk per ampliar els límits dels vols espacials comercials. Isaacman –pilot, multimilionari i fundador de l’empresa de pagaments electrònics Shift4– està finançant la missió Polaris, com va fer amb el seu vol Inspiration4 amb SpaceX el 2021. El magnat s’ha negat a dir quant n’ha pagat, tot i que és probable que les missions ascendeixin centenars de milions de dòlars, segons el preu de la Crew Dragon, d’aproximadament 55 milions de dòlars per seient per a altres vols.

Notícies relacionades

Durant dimecres, la nau va orbitar entorn de la Terra almenys sis vegades en un traç ovalat que es va estendre entre els 190 i els 1.400 quilòmetres, la distància més gran en l’espai que els humans han recorregut des de l’última missió Apollo dels EUA el 1972. Després, la nau va començar a baixar fins a una posició màxima de 700 quilòmetres i a ajustar la pressió de la cabina per estar a punt per fer el passeig espacial. "La tripulació també ha passat unes quantes hores demostrant la mobilitat pressuritzada del vestit, verificant les posicions i l’accessibilitat pel que fa a microgravetat i preparant la cabina per a la missió", van explicar.

De fet, només els astronautes del Govern amb uns quants anys d’entrenament havien fet passejos espacials fins ara. Hi ha hagut aproximadament 270 astronautes a l’Estació Espacial Internacional (ISS) des que es va instal·lar l’any 2000, i 16 astronautes xinesos a l’estació espacial Tiangong.