Educació

Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits

La conselleria valida 16.914 sol·licituds de les 31.404 pendents, que poden tornar a preinscriure's en les 19.514 noves vacants

Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
2
Es llegeix en minuts

Ahir va començar per a milers d’estudiants el curs a l’FP, el primer en el qual es desplega en el conjunt de la xarxa la Formació Professional Dual, que es caracteritza per traslladar algunes classes a l’empresa. Però, per a altres milers de joves, encara a casa seva, el que va començar ahir és l’última repesca prevista en el nou sistema de preinscripció, que ha causat irritació i desconcert entre moltes famílies perdudes en el complex procés. Des d’ahir, 16.914 dels 31.404 joves que van començar, sense èxit, el procés de preinscripció al maig poden fer-ho de nou en una de les gairebé 20.000 vacants publicades ahir, resultat de les places que finalment no van ocupar els estudiants que van entrar directament en les dues primeres fases (els que tenien millors notes, una de les novetats del nou procés) i les que van descartar els alumnes que van optar per altres estudis.

Les noves xifres publicades per la conselleria posen sobre la taula una altra qüestió preocupant que quedava oculta en la xifra global dels 31.404 preinscrits sense plaça. Segons es va saber ahir, només 16.914 d’aquests nois complien els requisits per accedir a l’FP, que en el cas dels graus mitjans és acabar l’ESO. ¿Què passa amb els altres 14.490 alumnes que van iniciar el procés de preinscripció al maig i no han complert les poc exigents condicions per seguir endavant? Fonts de la conselleria asseguren no tenir encara les dades exactes sobre els motius. En alguns casos pot deure’s, insisteixen, a una qüestió de forma, una cosa que podrà solucionar-se els pròxims dies. Moltíssims d’altres, en canvi, és per no haver aconseguit l’ESO.

Notícies relacionades

Per tant, la tasca, urgent, serà estudiar cas per cas el motiu pel qual aquests 14.490 alumnes no han passat el tall, a fi d’intentar oferir solucions i evitar que acabin engrossint les llistes d’abandonament escolar prematur. L’OCDE alertava aquesta mateixa setmana que gairebé el 26% dels joves espanyols es limiten a tenir l’ESO i no continuen estudiant, més del doble que a la UE. En el cas de molts d’aquests estudiants ni tan sols tenen l’ESO.

Per a l’alumnat no graduat en ESO hi ha dues alternatives per continuar estudiant: l’FP Bàsica –segons la previsió d’inici de curs hi ha 1.250 places– i els Programes de Formació i Inserció (PFI), que segons el mateix quadre hi ha 6.350 places (4.975 de públiques i 1.375 de privades).