educació
Catalunya potencia l’FP bàsica per als que no aproven l’ESO
Pròximament es portarà a terme una campanya contra l’assetjament escolar
La conselleria farà seguiment dels 15.000 expulsats del procés d’inscripció als cicles formatius per no complir els requisits: molts d’ells no tenen els estudis exigits.
Malgrat que el Departament d’Educació no vol donar noves dades fins que finalitzi el procés d’inscripció a finals de mes, les xifres publicades dijous –gairebé la meitat dels 31.404 aspirants sense plaça a l’FP no complien els requisits, molts d’ells per no tenir la titulació necessària– posen sobre la taula una altra qüestió: la falta de places de l’FP bàsica, titulació a què es pot accedir sense obtenir el títol d’ESO i un dels punts d’amarratge al sistema per a l’alumnat amb més números d’engrossir les crítiques xifres d’abandonament escolar primerenc.
Aquest curs, l’oferta inicial de l’FP bàsica és de només 1.250 places, i la de Programes de Formació i Inserció (PFI) –l’altra opció per als que no tenen el títol de l’ESO– de 6.350 (4.975 de públiques i 1.375 de privades).
És cert que encara no s’ha especificat quants dels 14.490 expulsats del procés de preinscripció no compleixen els requisits per defectes de forma i quants per no haver aprovat l’ESO, en el cas de l’FP de grau mitjà, o el batxillerat o el grau mitjà, en el cas de l’FP de grau superior. Però, de moment, des de la conselleria van assegurar ahir que "contactaran amb aquestes persones d’una en una" per intentar que no abandondin i guiar-los en les alternatives, tot i que van admetre que les sortides disponibles en el cas de no tenir la titulació, ara com ara, són insuficients.
Segones oportunitats
Per això, en un contacte amb la premsa celebrat ahir, fonts de la conselleria van assegurar que per al pròxim exercici –per a aquest ja no hi arriben–, a més d’avançar el procés d’inscripció perquè ningú comenci el curs tard (com porta anys passant), el seu objectiu és impulsar l’FP bàsica, així com les escoles de segones oportunitats. El que sí que poden fer aquest any, van explicar, és derivar aquests nois als certificats de professionalitat, als quals poden incorporar-se al gener, i intentaran avançar-los a l’octubre el curs vinent".
D’altra banda, la conselleria va avançar ahir que llançarà "les pròximes setmanes" –coincidint amb el dia internacional– una campanya contra l’assetjament escolar per incidir en la prevenció i que revisarà el funcionament de la Unitat d’Atenció i Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV), tot i que va descartar incrementar-ne la plantilla. "Apostem per reforçar la formació permanent del professorat en aquest sentit", van indicar.
L’assetjament "no és un joc de nens", comporta "molt patiment" i és un "tema molt important" en què "ens posarem a treballar pròximament", va dir la consellera, Esther Niubó. Els episodis de violència detectats a les aules van augmentar el curs 2023-2024 en un 75,9% respecte al curs 2022-2023 i els d’assetjament escolar es van incrementar en un 52%, segons dades que l’USAV va fer públiques a finals del curs passat. "L’augment de la detecció dels casos es deu al fet que hi ha més conscienciació", així que "volem que hi hagi més debat" i per això "iniciarem una gran campanya", va apuntar la consellera.
"Volem que es debati a les escoles, a les famílies, entre el conjunt de docents", "també revisarem la tasca que desenvolupa l’USAV en els casos d’assetjament" i els "suports que donem als centres", va afirmar Niubó. En la lluita contra l’assetjament escolar i en la prevenció, va insistir la consellera, "és molt important la formació dels docents", que "moltes vegades no tenen les eines necessàries per abordar els casos d’assetjament", tot i que "s’hagin simplificat protocols".
Famílies afectades
Malgrat insistir que l’objectiu de la campanya –"la més gran de la història del departament"–, en què s’invertiran 700.000 euros, és posar l’accent en la prevenció per evitar els casos d’assetjament, la conselleria revisarà si la reincidència ha de ser un element per considerar que hi ha un cas d’assetjament escolar. La campanya, que segons la conselleria s’ha mostrat a famílies afectades i l’han aprovat, portarà per títol L’assetjament t’acompanya tot el dia. Busca els senyals per aturar-lo i serà visible en mitjans com la televisió, la ràdio, i els metros i autobusos. "No hi haurà millora educativa si no hi ha benestar, equitat i inclusió als centres educatius", va concloure Niubó.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia