La IA permet predir l’efecte dels fàrmacs en els pacients
Els especialistes assistents al congrés de l’ESMO consideren que la nova tecnologia transformarà la manera com es prenen les decisions mèdiques.
La intel·ligència artificial (IA) és una revolució en marxa en l’àmbit de la sanitat. "No és una amenaça per al metge perquè mai podrà substituir el factor humà, però ens ajuda a gestionar un volum de dades enorme i pot veure coses que l’ull humà no veu. Els pacients se’n beneficiaran", assegura Ángela Lamarca, oncòloga mèdica de l’Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz (Madrid) i membre de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO).
La Fira de Barcelona acull aquests dies el congrés anual de l’ESMO, en el qual es posa èmfasi en dues realitats: nous fàrmacs per al càncer i intel·ligència artificial. Aquesta tecnologia està trepitjant tan fort que l’ESMO iniciarà un congrés especialitzat en intel·ligència artificial i oncologia digital, segons va avançar el president del congrés, Andrés Cervantes.
La IA, a més, és capaç de "predir" quins pacients es podran beneficiar d’un tractament i quins no, una dada que permetrà afinar encara més les teràpies. A més, també ajudarà a "mirar biòpsies". "Les biòpsies són un munt de cèl·lules, com un quadre abstracte. La IA pot veure amb més precisió que l’ull humà", assenyala Lamarca.
Dilluns, el congrés acollirà la sessió Eyes to the Future, en el qual s’abordarà aquest tema. Segons el doctor Cervantes, la intel·ligència artificial "transformarà la manera en què rebem la informació del càncer i fins i tot la manera com prenem decisions". Aquest oncòleg està convençut que les proves que es facin a través de la computació permetran una "presa de decisions més igualitària". El president de l’ESMO també convida a escurçar els terminis des que un medicament és aprovat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) fins que arriba a la cartera de serveis d’Espanya.
Els fàrmacs oncològics al nostre país triguen una mitjana de 725 dies a estar disponibles des que se’ls dona llum verda. Molts pacients moren pel camí. "Això passa també en altres països. A mi m’agrada molt el model alemany: els pacients poden accedir al fàrmac l’endemà que l’aprovi l’EMA i, després, els governs i la indústria tenen un any per acordar-ne el preu. L’ESMO està intentant trobar solucions millors perquè els fàrmacs més innovadors siguin accessibles al mercat", assegura Cervantes.
Notícies relacionadesInvestigadors de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona han dissenyat un nou fàrmac que és capaç de superar la resistència als tractaments convencionals que mostren alguns tumors sòlids amb mutacions. Aquesta investigació es va presentar ahir també a l’ESMO.
El nou medicament ha sigut creat per degradar la proteïna canviada BRAF V600. Entre el 7% i el 15% dels tumors tenen mutacions en el gen BRAF, molt freqüentment en la posició BRAF V600. El medicament s’ha provat en un assaig amb 25 pacients i, segons els investigadors, els resultats preliminars (encara està en fase 1) van concloure que el fàrmac és "ben tolerat" i que té una activitat antitumoral "prometedora".
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- L’helicòpter-radar de Trànsit imposa 816 multes en mig any
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?
- Estudi d’amenaces per a Espanya El CNI adverteix d’una multiplicació dels cibercriminals